eenvoudig
20 min.
bijgerecht
home recepten Druivenjam met port en specerijen

Druivenjam met port en specerijen

ingrediënten


20 min
500 gram geleisuiker

dit product is niet beschikbaar

citroen

dit product is niet beschikbaar

400 gram pitloze rode druiven

dit product is niet beschikbaar

1 takje rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

2 jeneverbessen

dit product is niet beschikbaar

1 kruidnagel

dit product is niet beschikbaar

1 kaneelstokje

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter rode port 

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

4 potten

  • 1 Laat de port met de specerijen en rozemarijn op lage stand afgedekt 10 minuten trekken.
  • 2 Neem ondertussen de druiven van de takjes en was ze zorgvuldig met lauw water.
  • 3 Snijd de druiven doormidden en doe ze met het citroensap en de geleisuiker in een grote pan. Roer alles goed door en laat langzaam aan de kook komen. Laat circa 4 minuten pruttelen
  • 4 Stamp de druiven eventueel wat fijner met een pureestamper. Zeef de port en giet deze bij de druiven.
  • 5 Roer alles goed door en doe over in 3 à 4 brandschone potten.

bereidingstip

<h4>Hoe lang kun je druivenjam met port en specerijen bewaren?</h4>Druivenjam met port blijft in een goed afgesloten pot enkele weken houdbaar in de koelkast. Laat de jam na het koken volledig afkoelen voordat de pot wordt afgesloten. Bewaar de jam steeds gekoeld en sluit de pot na gebruik direct weer, zodat de smaak en structuur goed behouden blijven.<br><h4>Kun je de port in deze jam vervangen?</h4>Ja, port kan worden vervangen door andere alcoholische dranken zoals rode wijn of zoete dessertwijn voor een vergelijkbare volle smaak. Voor een alcoholvrije variant kun je kiezen voor druivensap of een klein scheutje bessenlimonade. De smaak wordt dan iets lichter, maar blijft goed passen bij de specerijen.<br><h4>Welke andere specerijen kun je gebruiken in druivenjam met port?</h4>Naast de specerijen in het recept kun je variëren met kardemom, kaneel, kruidnagel, steranijs of een klein beetje gember. Deze specerijen versterken de warme, diepe smaak van de jam en passen goed bij zowel druiven als port. Gebruik ze wel met mate, zodat de jam niet te zwaar wordt.<br>


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 600 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 144 gram
eiwit 1 gram