4 personen
gemiddeld
40 min.
hoofdgerecht
home recepten Eendenborst met paddenstoelen op wortelpuree

Eendenborst met paddenstoelen op wortelpuree

ingrediënten


40 min
4 personen
1 kippenbouillontablet

dit product is niet beschikbaar

1 vleesbouillontablet

dit product is niet beschikbaar

1 aardappel

dit product is niet beschikbaar

2 winterwortels

dit product is niet beschikbaar

1 lente-/bosui

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel honing

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels balsamicoazijn

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter rode wijn

dit product is niet beschikbaar

250 gram gemengde paddenstoelen

dit product is niet beschikbaar

4 eendenborstfilets

benodigdheden

aluminiumfolie

  • 1 Kook de wortels en aardappel gaar in water waaraan het bouillontablet is toegevoegd.
  • 2 Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de velkant van de eendenborstfilets. Wrijf de vleeskant in met zout en peper.
  • 3 Bak in een droge hete koekenpan de eendenborstfilets op de velkant in 6-7 minuten goudbruin. Keer ze om en bak ze aan de andere kant in circa 3 minuten bruin, zodat de binnenkant rosé blijft.
  • 4 Wikkel ze in aluminium­folie zodat ze warm blijven en kunnen rusten.
  • 5 Roerbak de paddenstoelen op een hoge stand in het achter­gebleven eendenvet 2-3 minuten. Schep ze uit de pan en giet bij het bakvet de wijn, balsamicoazijn en honing. Kook dit in tot een lichtgebonden saus.
  • 6 Pureer intussen de afgegoten gare wortel en aardappel en voeg zout naar smaak toe.
  • 7 Verdeel de wortelpuree over 4 warme borden. Serveer de eendenborst, eventueel in plakjes gesneden, met de paddenstoelen erop en giet er wat jus omheen. Garneer met de bosuitjes.

bereidingstip

<h4>Hoe krijg je eendenborst lekker mals?</h4> <p>Een eendenborstfilet wordt het lekkerst als je ‘m rustig bakt, zodat het vlees mals blijft en de huid mooi krokant wordt. Begin altijd met de eendenborst op de vetkant in een koude pan, zodat het vet langzaam kan smelten en de huid goudbruin en knapperig wordt. Draai het vlees daarna kort om en bak de vleeskant kort op hoog vuur. Laat de filet vervolgens even rusten onder aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt. Veelgemaakte fouten zijn te heet starten, waardoor het vet niet wegsmelt, of de filet te lang doorbakken, waardoor hij taai wordt.</p>. <h4>Welke saus past goed bij eend?</h4> <p>Eendenborst combineert heerlijk met uitgesproken smaken. Frisse citrus, zoals sinaasappel of mandarijn, geeft een mooi tegenwicht aan het rijke vlees. Ook zoete sauzen, bijvoorbeeld met honing of rode port, sluiten perfect aan en maken het gerecht luxe. Wil je meer diepgang? Denk aan een saus met rode wijn of een vleugje balsamico. Zo kun je de smaakrichting helemaal afstemmen op het moment en de rest van je menu.</p>

wijnadvies

De eend 'zwemt' graag in Vals Baai, vooral als deze gevuld is met Chardonnay. Ook de huiswijn rosé is een prima begeleider. En zelfs rood kan: neem de Bourgogne Pinot Noir.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 305 kcal
vet 18 gram
verzadigd vet 7 gram
koolhydraten 13 gram
eiwit 19 gram