eenvoudig
40 min.
lunch, tussendoortje, brunch, ontbijt
home recepten Engelse Chelsea buns

Engelse Chelsea buns

ingrediënten


40 min
100 gram lichte basterdsuiker
80 gram rozijnen

dit product is niet beschikbaar

80 gram krenten

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel zout

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

1 zakje instantgist
1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
110 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

500 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

1 citroen

dit product is niet beschikbaar

200 milliliter volle melk

dit product is niet beschikbaar

150 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

bakblik

ovenschaal

bakpapier

fijne rasp

mixer met deeghaken

vershoudfolie

theedoek

deegroller

  • 1 Smelt 75 g van de boter. Boen intussen de citroen schoon en rasp de gele schil fijn. Meng de gesmolten boter met de melk.
  • 2 Zeef de bloem boven een grote kom en roer er 60 g witte basterdsuiker, de koekkruiden en gist door. Voeg het boter-melkmengsel, ei en zout toe. Meng met de mixer met deeghaken tot een plakkerig deeg. Voeg iets bloem toe als het mengsel heel vloeibaar is, voeg wat melk toe als het mengsel te droog is.
  • 3 Vet een grote, schone kom in met boter. Kneed het deeg 5 min. met de mixer op een lage stand soepel en elastisch. Vorm tot een bal en leg in de kom. Dek af met vershoudfolie of een theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld, ca. 2 uur.
  • 4 Doe intussen de krenten en rozijnen in een kom en schenk er zoveel heet water over dat ze onder staan. Laat wellen.
  • 5 Vet het bakblik in met de extra boter en bekleed met bakpapier. Kneed het deeg kort door en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van 35 x 50 cm. Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken.
  • 6 Laat 1 lange rand vrij en besmeer de rest van het deeg met de rest van de boter en verdeel de krenten, rozijnen en lichte basterdsuiker erover. Rol het deeg vanaf de lange zijde richting de vrijgelaten rand op. Druk de naad dicht.
  • 7 Snijd de rol in 12 gelijke plakken en leg ze 1-2 cm tussenruimte in het bakblik. Dek af en laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
  • 8 Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de Chelsea buns in het midden van de oven in 20-25 min. goudgeel en gaar.
  • 9 Roer intussen de rest van de witte basterdsuiker met 3 el warm water in een kommetje tot de suiker is opgelost. Neem het bakblik uit de oven en bestrijk de bovenkant direct met het suikerwater. Laat in 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

bereidingstip

Lekker met abrikozenjam.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 365 kcal
vet 19 gram
verzadigd vet 12 gram
koolhydraten 40 gram
eiwit 7 gram
Terugroepactie | Biologische huiswijn rood 1 liter Biologische huiswijn rood 1 liter