4 personen
eenvoudig
10 min.
hoofdgerecht
home recepten Entrecote bakken

Entrecote bakken

ingrediënten


10 min
4 personen
1 eetlepel olijfolie

dit product is niet beschikbaar

100 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

4 entrecotes

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

grillpan

koekenpan

aluminiumfolie

  • 1 Haal de entrecotes 15 min. voor het bakken uit de koelkast.
  • 2 Verhit een grillpan of koekenpan. Bestrijk de entrecotes met de olie en bestrooi met zout en peper. Gril of bak de entrecotes 2-3 min. per kant. Laat ze daarna, uit de pan, losjes afgedekt met aluminiumfolie 3 min. rusten.

bereidingstip

Zo maak je entrecote het best klaar: haal het vlees minimaal 15 minuten van tevoren uit de koelkast. Vlees dat op kamertemperatuur is, schroeit mooier dicht en gaart gelijkmatiger. Dit helpt om het vlees sappig te houden, ook als je het iets langer bakt. Bak het kort op hoog vuur. Gebruik olie met een hoog rookpunt (zoals zonnebloemolie), en voeg pas achteraf boter of smaakmakers toe.. <h4>Hoe lang moet entrecote bakken?</h4> Dat hangt af van de dikte. Een entrecote van 2 cm dik bak je meestal 2-3 min. per kant. Wil je ‘m medium-rare? Druk dan zacht met je vinger: voelt het vlees veerkrachtig, dan zit je goed. Stevig betekent doorbakken. Twijfel je? Test dan met een kernthermometer om te zien hoe gaar het vlees is: 50–52°C = rare, 55–58°C = medium. . <h4>Laat het vlees even rusten</h4> Na het bakken is rusten essentieel. Dek de entrecote losjes af met folie en wacht 3 tot 5 minuten. Zo kunnen de sappen zich verdelen. Snijd daarna altijd haaks op de draad van het vlees: dan blijft het malser. . <h4>Wat eet je bij entrecote?</h4> • Geroosterde groenten zoals wortel, pastinaak of gegrilde groene asperges<br/> • Gebakken krieltjes of klassieke frites<br/> • Bearnaisesaus, peperroomsaus of kruidenboter<br/> • Een frisse salade met rucola of veldsla . <h4>Het verschil tussen entrecote, biefstuk en ribeye</h4> • Wat is malser, entrecote of biefstuk? Biefstuk is doorgaans malser, maar entrecote heeft meer smaak dankzij het randje vet.<br/> • Wat is het verschil tussen entrecote en ribeye? Ribeye komt uit de rib en is vetter en sappiger. Entrecote is magerder, met een kenmerkende vetrand. . <h4>Lekker bij entrecote: limoen-knoflookboter</h4> Meng 100 g roomboter op kamertemperatuur met de rasp en het sap van 1 limoen, 2 geperste knoflooktenen en een snuf paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper. Schep de boter op een stuk vershoudfolie, vorm er een rolletje van en leg dit even in de diepvries tot het stevig is. Snijd plakjes van de boter en leg ze op de entrecotes.  


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 560 kcal
vet 45 gram
verzadigd vet 20 gram
koolhydraten 0 gram
eiwit 45 gram