- 1 Verhit de wijn met de azijn en kook de sjalotten hierin. Kook het mengsel in tot er circa 4 eetlepels vocht over zijn.
- 2 Giet door een zeef, vang het vocht op en verwarm op een lage stand. Voeg 1-2 eetlepels water toe en kook in tot er circa 2 eetlepels vocht over zijn.
- 3 Voeg 250 gram boter blokje voor blokje toe. Verhit de rest van de boter in een andere pan op middelhoge stand tot de kleur verandert.
- 4 Voeg de garnalen toe en bak ze in circa 3 minuten gaar. Bestrooi met de bieslook.
- 5 Voeg op het laatste moment het citroensap en 1 eetlepel versgemalen zwarte peper toe aan de beurre blanc en serveer bij de garnalen.
bereidingstip
<h4>Kan je beurre blanc opwarmen?</h4>Beurre blanc kun je voorzichtig opnieuw opwarmen, maar doe dit op heel lage warmte. Gebruik bij voorkeur au bain-marie, zodat de saus niet te heet wordt. Wordt hij toch te dik, voeg dan een klein scheutje warm water toe.<br><br><h4>Hoe voorkom je dat beurre blanc gaat schiften?</h4>Zorg dat de boter koud is en voeg hem stukje voor stukje toe aan de warme basis. Houd de temperatuur laag, want te veel hitte laat de saus direct schiften. Blijf rustig kloppen zodat alles mooi kan binden.<br><br><h4>Waarmee kan je garnalen vervangen?</h4>Garnalen kun je goed vervangen door stukjes witvis, zoals kabeljauw of zalm. Voor een vegetarisch alternatief werken krokante tofu of vegetarische ‘garnalen’ ook prima. Zo behoud je toch een vergelijkbare structuur in het gerecht.