- 1 Roer de crème fraîche met de mayonaise, het paprikapoeder, de tomatenketchup en whisky tot een saus en breng op smaak met zout en peper. Verdun de saus zo nodig met 1 el water.
- 2 Snijd de sla in fijne reepjes. Snijd de citroen in partjes. Verdeel de sla over 4 glazen of schaaltjes. Schep de garnalen erop en lepel de cocktailsaus erover. Garneer met partjes citroen.
bereidingstip
• Spoel de garnalen eerst even onder koud water, in een zeef en laat goed uitlekken.<br/> • Het schillen van garnalen – eigenlijk pellen – doe je zo: pak de garnaal vast tussen duim en wijsvinger, trek kop en staart los en verwijder het pantser. Daarna kun je ze direct gebruiken of afgedekt in de koelkast bewaren.<br/> • De juiste textuur in een garnalencocktail zit in de combinatie van vlezige, zilte garnalen en een romige saus. Voeg je daar nog iets knapperigs aan toe – zoals komkommer, appel of radijs – dan heb je een cocktail met contrast én karakter. . <h4>Variatietips</h4> • Een pittige garnalencocktail maak je door 2 el ketchup te vervangen door 1 el ketchup + 1 el sriracha of pikante chilisaus. Vervang het mespunt paprikapoeder door 0.25 tl gerookte-paprikapoeder.<br/> • Voor een fruitige twist vervang je 2 el ketchup door 1 el ketchup en 1 el mangochutney of sinaasappelsap. Voeg blokjes mandarijn, appel, mango of grapefruitfilets toe. Liever wat lichter? Gebruik magere Griekse yoghurt in plaats van mayonaise. • Ga voor een wat luxere variant voor kreeft.<br/> . <h4>Serveertips</h4> • Serveer je garnalencocktail als voorgerecht. Wanneer en hoe? Vóór de soep, in een glas, coupe of schaaltje.<br/> • Garneer de cocktail met bieslook, peterselie of dille. <br/> • Ook lekker als borrelhapje, bijvoorbeeld geserveerd op ronde toastjes of in uitgeholde tomaatjes. . <h4>Garnalencocktail van tevoren maken</h4> • Je kunt de saus van tevoren maken en afgedekt tot 2 dagen in de koelkast bewaren.<br/> • Pel de garnalen alvast en bewaar ze droog en koel.<br/> • Sla kun je gesneden bewaren, maar doe dat luchtdicht in de koelkast.<br/> • Meng de saus pas vlak voor het serveren door de garnalen, zodat de cocktail fris en stevig blijft.<br/> • Wil je alles al klaarzetten? Bewaar de complete cocktail max. 6 uur afgedekt in de koelkast. . <h4>Variëren met dressing</h4> Maak ook eens een garnalencocktail met één van onderstaande dressings:<br/> • 2 el fijngesneden peterselie, 1 teentje geperste knoflook, 1 el wittewijnazijn, 1 el honing, 4 el mayonaise of volle yoghurt. <br/> • 50 ml magere yoghurt, 1 el mosterd, 2 es fijngesneden dille, 1 el honing. <br/> • 125 g demi crème fraîche , 2 el sherry, 1 teentje geperste knoflook, mespuntje cayennepeper, 2 el kappertjes, 1 el fijngesneden bieslook. . <h4>Wijnadvies</h4> Heerlijk met Pinot Blanc van Kastelbourg. Ook laat deze klassieker zich graag vergezellen door Coppiere Soave of Hoop Huis Chenin Blanc.