- 1 Snijd de uien in dunne halve ringen. Kneed het paneermeel met het ei door het rundergehakt. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er met vochtige handen 8 gehaktballen van.
- 2 Verhit de helft van de boter in een koekenpan en braad de gehaktballen in 5 min. rondom lichtbruin. Zet de warmtebron laag, voeg de ui en tijm toe en bak nog 10 min. met de deksel op de pan. Keer regelmatig. Neem de ballen uit de pan en houd ze warm.
- 3 Voeg de rest van de boter toe aan de pan, samen met de bloem, azijn en 200 ml water. Kook, al roerend, tot een gebonden jus. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de gehaktballen met de uienjus.
bereidingstip
• Hoelang de gehaktballen moeten sudderen in hun jus hangt af van de grootte. De normale gehaktbal uit dit recept heeft een doorsnee van 6-8 centimeter. Die moet 35 min. sudderen. Grote gehaktballen moet je 40-45 min. laten sudderen. Dan wordt de binnenkant lekker zacht en sappig. Kleinere gehaktballetjes zijn in 20-25 min. gaar.<br/> • Zin in een lekker dikke jus? Haal het vlees uit de pan. Voeg dan 1 el bloem toe aan het bakvet. Roer het goed door en laat de bloem 1-2 min. garen. Voeg een beetje water of bouillon toe. Blijf roeren tot je een dikke, gladde jus krijgt.<br/> • Je kunt de jus extra lekker maken door het water (deels) door runderbouillon te vervangen. Dat geeft een krachtige smaak. Of voeg 1 tl grove mosterd toe in plaats van de balsamicoazijn. Lekker pittig. . <h4>Variatietips</h4> • Een oer-Hollandse gehaktbal kun je een Italiaans tintje geven. Vervang de tijm door Italiaanse kruiden. Voeg 2 fijngesneden zongedroogde tomaten toe aan het gehakt, en 1 el geraspte Parmezaan. Heerlijk met tomatensaus, pasta of een frisse rucolasalade.<br/> • Voor een oosterse gehaktbal vervang je de balsamicoazijn door 1 el sojasaus. De tijm vervang je door geraspte verse gember of koriander. Voeg 1 tl sesamolie toe aan het gehakt, en 1 fijngehakte lente-ui. Smaakt goed met wokgroenten, noedels of rijst.. <h4>Serveertip</h4> Gehaktballen passen bij veel verschillende gerechten. Op zijn Hollands met gekookte aardappelen of aardappelpuree, en bloemkool, rodekool of worteltjes. Zin in een verrassende combinatie? Serveer de gehaktballen met pastinaakpuree met bacon.