4 personen
eenvoudig
60 min.
hoofdgerecht
home recepten Griekse moussaka

Griekse moussaka

ingrediënten


60 min
4 personen
nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

100 gram jonge kaas

dit product is niet beschikbaar

600 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

50 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

50 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

800 gram vastkokende aardappels

dit product is niet beschikbaar

2 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

400 gram tomatenblokjes

dit product is niet beschikbaar

70 gram tomatenpuree

dit product is niet beschikbaar

theelepel kaneel
300 gram rundergehakt

dit product is niet beschikbaar

2 theelepels gedroogde oregano

dit product is niet beschikbaar

8 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

2 aubergines

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de aubergines in plakjes van 3 mm.
  • 2 Verhit 2 el olie in een braadpan. Fruit de knoflook, ui en oregano 2 min. Voeg het gehakt toe en bak in 5 min. rul. Schep de kaneel erdoor.
  • 3 Bak de tomatenpuree 1 min. mee. Voeg de tomatenblokjes en laurierblaadjes toe en breng aan de kook. Stoof de gehaktsaus op een lage stand 30 min. Breng op smaak met zout en peper.
  • 4 Verhit in een ruime koekenpan steeds een beetje olie en bak de plakken aubergine in porties in 6 min. aan beide kanten lichtbruin.
  • 5 Schil intussen de aardappelen. Snijd ook de aardappelen in plakjes van 3 mm en bak ze na de aubergine in 6-8 min. lichtbruin.
  • 6 Verwarm de oven voor op 180ºC. Smelt in een sauspan de boter. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Schenk langzaam en al kloppend met een garde de melk erbij. Klop tot een gladde en gebonden saus. Voeg de helft van de kaas toe. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • 7 Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder de laurier uit de gehaktstoof en verdeel over de aardappel.
  • 8 Dek af met de aubergine en de rest van de aardappel. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de saus over de moussaka. Bestrooi met de rest van de kaas.
  • 9 Bak de moussaka in de oven in 30-40 min. goudgeel en gaar. Laat de moussaka uit de oven 10 min. rusten voordat je hem aansnijdt.

bereidingstip

Traditionele moussaka maken vraagt tijd. Maak de ovenschotel op een rustig moment en bewaar afgedekt in de koelkast. Reken op 5-10 min. extra oventijd.. Liever zonder vlees? Vervang het gehakt door 250 g linzen (blik, uitgelekt).. <h4>Vegatips</h4> Vervang het gehakt door linzen of champignons voor een vegetarisch moussaka. Zo behoud je de stevige textuur en diepe smaak.. <h4>Bechamelsaus variaties</h4> Maak de bechamelsaus extra luchtig met opgeklopt ei of vervang een deel van de melk door bouillon voor een lichtere versie.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 891 kcal
vet 50 gram
verzadigd vet 19 gram
koolhydraten 69 gram
eiwit 36 gram