4 personen
gemiddeld
20 min.
lunch, klein gerecht, voorgerecht
home recepten Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep

ingrediënten


20 min
4 personen
100 gram magere spekreepjes

dit product is niet beschikbaar

1 prei

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels mosterd

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter droge witte wijn

dit product is niet beschikbaar

800 milliliter groentebouillon

dit product is niet beschikbaar

40 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

1 teentje knoflook

dit product is niet beschikbaar

40 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Snipper de ui. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 3 min. Pers de knoflook erboven en bak 1 min. mee. Roer de bloem door het mengsel en bak, al roerend, nog 1 min.
  • 2 Schenk de helft van de bouillon in de pan en roer met een garde tot de bouillon begint te binden. Schenk de rest van de bouillon erbij en breng aan de kook. Roer regelmatig door.
  • 3 Voeg de wijn en room toe en roer de (Groninger) mosterd door de soep. Laat de soep 5 min. zachtjes koken.
  • 4 Snijd intussen de prei in ringen. Bak intussen de spekjes uit in een droge, hete koekenpan. Voeg na 3 min. de preiringen toe en bak nog 2 min.
  • 5 Schep de mosterdsoep in kommen of diepe borden. Verdeel de gebakken spekjes en prei erover.

bereidingstip

• Dit recept kun je ook alcoholvrij maken. Vervang de witte wijn door 50 ml groentebouillon en 50 ml wittewijnazijn of citroensap. <br> • Wil je extra textuur aan de soep geven? Kies dan grove mosterd zoals Dijonmosterd. Ook Zaanse mosterd is een goede keuze. Die past goed bij de lekker Hollandse smaak van prei en spek. <br> • Is je mosterdsoep te zuur? Voeg een 0.5 el suiker of honing toe. Daardoor gaan de scherpste randjes ervan af. . <h4>Variatietips</h4> • Vega: vervang de spekreepjes door een plantaardige variant, of door een combinatie van gerookte tofu en gebakken kastanjechampignons. Lekker eitwitrijk! . <h4>Serveertips</h4> • Eet er een stuk stokbrood of boerenbrood naast. <br> • Ook lekker met rookworst of droge worst. Dan maak je er een maaltijdsoep van. <br> • Voor de vegetariërs en flexitariërs: serveer de soep met een stuk oude Groningse kaas, of een andere pittige kaas. <br> • Of eet er een eenvoudige, groene salade bij. . <h4>Hoe krijg je mosterdsoep dikker?</h4> • Behalve de ingrediënten op deze lijst, kun je ook roux toevoegen (een mengsel van gelijke delen boter en bloem). Bak je roux kort en voeg die toe aan de soep. Laat hem vervolgens even doorkoken. <br> • Ook kun je maïzena of aardappelzetmeel door je soep roeren. Los 1-2 eetlepels op in koud water, roer goed, en kook het mengsel mee tot de soep bindt. <br> • Lekker romig maak je de soep met een beetje room of crème fraîche. Daarmee maak je de soep ook minder zuur.. <h4>Is mosterdsoep eigenlijk gezond?</h4> • Dat hangt af van wat er in de soep zit en hoe het bereid wordt. Over het algemeen zijn kant-en-klare soepen zouter en vetter. Als je mosterdsoep zelf maakt, weet je precies wat er allemaal in de soep gaat. <br>

wijnadvies

Park Villa sauvignon blanc en Park Villa chardonnay.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 285 kcal
vet 20 gram
verzadigd vet 11 gram
koolhydraten 13 gram
eiwit 7 gram