- 1 Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook. Verwijder de steelaanzet van de haricots verts, maar laat de puntige uiteinden zitten. Kook de bonen in 4-5 min. beetgaar. Giet af en spoel koud onder de kraan. Laat uitlekken.
- 2 Maak 12 bundeltjes van elk 6-8 bonen en wikkel ze in een plakje ontbijtspek.
- 3 Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak de bundeltjes bonen rondom lichtbruin en knapperig in 5 min. Breng de bonen op smaak met zout, peper en een beetje gemalen nootmuskaat.
bereidingstip
• Het puntige eindje van een haricots vert, het stukje zonder steel, kun je gewoon eten. Laat het er bij het schoonmaken gewoon aan zitten, het ziet er juist mooi uit! <br/> • Doordat je de bonen met het spek eromheen samen bakt, blijven de haricots verts knapperig en nemen ze tegelijk iets van de zoute, rokerige speksmaak op.<br/> • Wil je de bundeltjes in de oven bakken? Schakel dan over op de ovenmethode: verwarm de oven voor op 200°C. Leg de bundeltjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15-20 min. . <h4>Variatietips</h4> • Bak fijngesneden rode ui of sjalot mee.<br/> • Walnoten en hazelnoten zorgen voor wat crunch. Rooster ze en bestrooi er de rolletjes vlak voor het serveren mee.<br/> • Blus de boontjes af met een scheutje balsamico op het laatst voor een extra smaakkick. <br/> • Je kunt het spek natuurlijk ook vervangen door vegetarisch of veganistische vervangers voor spek. . <h4>Harticots verts bewaren en weer opwarmen</h4> • Je kunt haricots verts prima invriezen en weer opwarmen, ook met spek. Leg de rolletjes met wat ruimte ertussen op een bakplaat met bakpapier en laat ze in maximaal 2 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Leg de rolletjes 3 uur in de vriezer of totdat ze bevroren zijn. Hierna kun je ze in de vriezer bij elkaar in een diepvrieszak of -bak bewaren tot gebruik.<br/> • Haal de rolletjes de avond of 24 uur voor serveren uit de vriezer en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Dek af met vershoudfolie en laat ontdooien in de koelkast. <br/> • Verwarm de oven voor op 180°C en zet de ovenschaal met haricots verts 15 min. in de oven tot ze warm zijn. Dan zijn ze op hun knapperigst. Maar je kunt ze ook weer opwarmen in de pan, op middelhoog vuur, in 8-10 min.. <h4>Serveertips</h4> • Je kunt haricots verts bij veel verschillende vleesgerechten serveren: biefstuk, entrecote of varkenshaas bijvoorbeeld. Bij geroosterde kip of kalkoen komen deze ‘luxe boontjes’ ze ook goed tot hun recht.<br/> • Voor visliefhebbers: de haricots verts smaken goed bij gebakken of gegrilde zalm, tonijnsteak, kabeljauw en andere witvis.<br/> • Aardappelpuree of gebakken aardappels zijn een klassieke combinatie bij de rolletjes. Maar rijst kan ook als tweede bijgerecht. <br/> • Kruiden is eigenlijk niet nodig. Maar een mespuntje nootmuskaat, een beetje meegebakken knoflook, of wat frisse citroenrasp of -sap geven een lekkere touch.