4 personen
gemiddeld
15 min.
voorgerecht
home recepten Hollandse garnalencocktail

Hollandse garnalencocktail

ingrediënten


15 min
4 personen
1 citroen

dit product is niet beschikbaar

300 gram Hollandse garnalen

dit product is niet beschikbaar

8 blaadjes ijsbergsla

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel whisky
2 eetlepels tomatenketchup

dit product is niet beschikbaar

1 mespunt paprikapoeder

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter mayonaise
3 eetlepels crème fraîche

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Roer de crème fraîche met de mayonaise, het paprikapoeder, de tomatenketchup en whisky tot een saus en breng op smaak met zout en peper. Verdun de saus zo nodig met 1 el water.
  • 2 Snijd de sla in fijne reepjes. Snijd de citroen in partjes. Verdeel de sla over 4 glazen of schaaltjes. Schep de garnalen erop en lepel de cocktailsaus erover. Garneer met partjes citroen.

bereidingstip

• Spoel de garnalen eerst even onder koud water, in een zeef en laat goed uitlekken. • Het schillen van garnalen – eigenlijk pellen – doe je zo: pak de garnaal vast tussen duim en wijsvinger, trek kop en staart los en verwijder het pantser. Daarna kun je ze direct gebruiken of afgedekt in de koelkast bewaren. <br> • De juiste textuur in een garnalencocktail zit in de combinatie van vlezige, zilte garnalen en een romige saus. Voeg je daar nog iets knapperigs aan toe – zoals komkommer, appel of radijs – dan heb je een cocktail met contrast én karakter. . <h4>Variatietips</h4> • Een pittige garnalencocktail maak je door 2 el ketchup te vervangen door 1 el ketchup + 1 el sriracha of pikante chilisaus. Vervang het mespunt paprikapoeder door 0.25 tl gerookte-paprikapoeder. <br> • Voor een fruitige twist vervang je 2 el ketchup door 1 el ketchup en 1 el mangochutney of sinaasappelsap. Voeg blokjes appel, mango of grapefruitfilets toe.  Liever wat lichter? Gebruik magere Griekse yoghurt in plaats van slagroom. . <h4>Serveertips</h4> • Serveer je garnalencocktail als voorgerecht. Wanneer en hoe? Vóór de soep, in een glas, coupe of schaaltje. <br> • Garneer de cocktail met bieslook, peterselie of dille. <br> • Ook lekker als borrelhapje, bijvoorbeeld geserveerd op ronde toastjes of in uitgeholde tomaatjes. . <h4>Garnalencocktail van tevoren maken</h4> • Je kunt de saus van tevoren maken en afgedekt tot 2 dagen in de koelkast bewaren. <br> • Pel de garnalen alvast en bewaar ze droog en koel. <br> • Sla kun je gesneden bewaren, maar doe dat luchtdicht in de koelkast. <br> • Meng de saus pas vlak voor het serveren door de garnalen, zodat de cocktail fris en stevig blijft. <br> • Wil je alles al klaarzetten? Bewaar de complete cocktail max. 6 uur afgedekt in de koelkast.. <h4>Variëren met dressing</h4> Maak ook eens een garnalencocktail met één van onderstaande dressings: <br> • 2 el fijngesneden peterselie, 1 teentje geperste knoflook, 1 el wittewijnazijn, 1 el honing, 4 el mayonaise of volle yoghurt. <br> • 50 ml magere yoghurt, 1 el mosterd, 2 es fijngesneden dille, 1 el honing. <br> • 125 g demi crème fraîche , 2 el sherry, 1 teentje geperste knoflook, mespuntje cayennepeper, 2 el kappertjes, 1 el fijngesneden bieslook.. <h4>Wijnadvies</h4> Heerlijk met Pinot Blanc van Kastelbourg. Ook laat deze Hollandse klassieker zich graag vergezellen door Coppiere Soave of Hoop Huis Chenin Blanc.

wijnadvies

Heerlijk met Pinot Blanc van Kastelbourg. Ook laat deze Hollandse klassieker zich graag vergezellen door Coppiere Soave of Hoop Huis Chenin Blanc.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 325 kcal
vet 23 gram
verzadigd vet 9 gram
koolhydraten 5 gram
eiwit 21 gram