4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht

Kip pilav

ingrediënten


30 min
4 personen
1 theelepel sinaasappelrasp

dit product is niet beschikbaar

50 gram pijnboompitten

dit product is niet beschikbaar

600 milliliter kippenbouillon

dit product is niet beschikbaar

300 gram witte rijst

dit product is niet beschikbaar

50 gram sultanarozijnen

dit product is niet beschikbaar

360 gram kipdijfilets

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel komijn

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel paprikapoeder

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olie

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 rode ui

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

fijne rasp

  • 1 Snipper de ui, snijd de knoflook fijn.
  • 2 Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui, de knoflook, het paprikapoeder en de komijn 4 min. op een middelhoge stand. Breng op smaak met zout en peper.
  • 3 Snijd intussen de kipdijfilet in stukjes. Voeg ze toe en bak ze in 4-5 min. rondom lichtbruin.
  • 4 Voeg de rozijnen, rijst en bouillon toe en breng het geheel al roerende aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de rijst in 15 min. de bouillon opnemen en zet dan de warmtebron uit. Laat de pilav nog 5 min staan, met de deksel op de pan.
  • 5 Boen intussen de sinaasappel schoon en rasp 1 tl van de oranje schil. Rooster in een droge, hete koekenpan de pijnboompitten met het rasp tot de pijnboompitten goudgeel zijn.
  • 6 Serveer de pilav met partjes perzik en bestrooi met de pijnboompitten.

bereidingstip

• Geen fan van perzik uit blik? Je kunt de perzik ook vervangen door verse mango, ananas of gedroogde abrikozen voor een ander zoet accent. <br/> • Liever vegetarisch? Vervang de kip door vegetarische kipstukjes en voeg eventueel wat extra groenten toe, zoals paprika. . <h4>Wat is kip pilav?</h4> Kip pilav (of pilaf) is een smaakvol gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Het woord ‘pilav’ verwijst naar een bereidingswijze waarbij rijst of graan langzaam wordt gegaard in bouillon, samen met vlees, groenten of fruit. In de Nederlandse versie is het een snel gerecht met kip, groenten en perzik, vaak geserveerd met rijst. . <h4>Wat eet je bij kip pilav?</h4> Traditioneel wordt kip pilav geserveerd met rijst, maar je kunt het ook combineren met couscous, bulgur of noedels. Serveer er een frisse komkommersalade bij. Gestoomde of beetgaar gekookte broccoli of peultjes zijn groenten die goed passen bij kip pilav. . <h4>Kip pilav bewaren</h4> Restjes kun je in een afgesloten bewaardoos tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat het gerecht goed afkoelen voor je het in de koelkast zett. Verwarm de pilav rustig op in de pan of magnetron. . <h4>Het verschil tussen gestoomde rijst en pilav</h4> Bij stomen wordt de rijst gaar door hete stoom, zonder direct contact met het kookwater. Bij pilav wordt de rijst juist bereid in een aromatische bouillon, waarbij de rijst het vocht opneemt. Daardoor krijgt het meer smaak dan bij stomen.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 460 kcal
vet 15 gram
verzadigd vet 3 gram
koolhydraten 50 gram
eiwit 30 gram