4 personen
eenvoudig
25 min.
hoofdgerecht
home recepten Krieltjessalade met zalm en ei

Krieltjessalade met zalm en ei

ingrediënten


25 min
4 personen
150 gram gerookte zalm

dit product is niet beschikbaar

40 gram rucola

dit product is niet beschikbaar

2 takjes dille

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels wittewijnazijn

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels halfvolle mayonaise
2 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar

4 eieren

dit product is niet beschikbaar

400 gram krieltjes met schil

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Boen de krieltjes schoon, halveer de grote krieltjes. Kook ze in water met zout in 12 min. gaar. Kook intussen in 8 min. de eieren hard. Spoel de krieltjes en eieren onder koud water, pel de eieren.
  • 2 Snipper de sjalotten. Snijd de dille fijn en houd 1 tl achter voor garneren. Meng de sjalot, mayonaise, azijn en de rest van de dille tot een dressing en breng op smaak met zout en peper.
  • 3 Snijd de eieren in partjes en de gerookte zalm in reepjes. Snijd de rucola grof.
  • 4 Schep de krieltjes, eieren, rucola, zalm en dressing door elkaar. Bestrooi de salade met de achtergehouden dille.

bereidingstip

Voor deze salade kook je de eieren hard in 8 min. Liever iets zachter? Houd dan 6-7 min aan. Laat de eieren goed schrikken onder koud water, dan pel je ze makkelijker. Gebruik je liever een iets mildere ui dan sjalot? Bosui of bieslook geven een frisse, maar wat zachtere uiensmaak en zijn wat sneller te snijden. . <h4>Lekker bij van alles</h4> Deze krieltjessalade is een allemansvriend. Perfect als bijgerecht bij de barbecue, bij een zomerse lunch, bij vis of vlees, of gewoon op een buffet. Ook lekker op een dikke snee volkorenbrood of als snelle avondmaaltijd met wat extra rucola of veldsla erbij. . <h4>Krieltjes: zo gebruik je ze</h4> Krieltjes zijn kleine, jonge aardappeltjes die je met schil kookt voor extra smaak. Ze zijn iets anders dan gewone sla-aardappelen (vastkokende aardappelen), maar je kunt ze wel op dezelfde manier gebruiken. Voor salades kook je ze 12-15 min., tot ze nét gaar zijn. Je kunt krieltjes ook bakken of roosteren in de oven. Kruiden zoals dille, bieslook, peterselie of dragon passen er uitstekend bij. . <h4>Krieltjessalade voorbereiden</h4> Je kunt deze salade prima van tevoren maken. Bewaar ‘m maximaal 1 dag in de koelkast, afgedekt. Voeg de dressing pas vlak voor het serveren toe, dan blijft alles lekker knapperig. . <h4>Variatietips</h4> • Geen fan van zalm? Vervang ‘m eens door gerookte kip, pulled chicken of blokjes oude kaas. <br/> • Liever wat meer pit? Voeg wat mosterd toe aan de dressing, of een snufje chilivlokken. <br/> • Voor extra frisheid kun je een beetje citroensap of fijngehakte augurk toevoegen.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 390 kcal
vet 28 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 20 gram
eiwit 22 gram