8 personen
gemiddeld
90 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
recepten Meringata-taart met karamel en noten

Meringata-taart met karamel en noten

ingrediënten


90 min
8 personen
theelepel zeezout
1 flesje chocoladesaus
1 flesje karamelsaus
200 milliliter slagroom
160 gram pure chocolade
100 gram bramen
100 gram amandelen
100 gram walnoten
4 eetlepels melk
500 gram mascarpone
cacaopoeder
4 theelepels cacaopoeder
600 gram fijne tafelsuiker
300 gram eiwitten

benodigdheden

2 bakplaten met bakpapier

  • 1 Verwarm de oven voor op 100ºC. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een elektrische mixer langzaam totdat er kleine belletjes ontstaan. Voer dan de snelheid op en voeg tijdens het kloppen geleidelijk in volle eetlepels de suiker toe zodat het eiwit stijve pieken vormt. Spatel de cacao voorzichtig erdoor.
  • 2 Teken op elk vel bakpapier een cirkel van circa 25 cm Ø. Plak het bakpapier op 4 hoeken op de bakplaten vast met een drupje geklopt eiwit. Verdeel het eiwitschuim over de cirkels en spreid met de achterkant van een vochtige lepel uit tot platte schijven van circa 2,5 cm dik. Bestuif licht met cacao. Droog het eiwit circa 1 uur in de oven tot de onderkant hard is en gemakkelijk van het bakpapier loslaat. Let op, het schuim is zeer breekbaar. Laat afkoelen.
  • 3 Smelt intussen voor de saus de chocolade au bain-marie. Voeg de slagroom toe en roer tot een dikke saus. Verwarm de karamelsaus licht zonder te koken en roer het zeezout erdoor. Klop de mascarpone los met de melk. Rooster de walnoten in een droge, hete koekenpan.
  • 4 Leg 1 meringue-schijf op een taartplateau of groot bord. Verdeel daarover de helft van de chocoladesaus, de helft van de mascarpone met daarover de helft van de karamelsaus en de helft van de noten.
  • 5 Leg de tweede meringue-schijf erop, verdeel daarover de rest van de mascarpone en sprenkel de rest van de chocoladesaus en karamelsaus erover. Garneer met de rest van de walnoten en de bramen.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 1150 kcal
vet 68 gram
verzadigd vet 38 gram
koolhydraten 116 gram
eiwit 16 gram
recalls Heineken 0.0 fl 6x250 ml, 0.0 fl 12x250 ml, pils mono fl 12x250 ml en pils mono fl 6x250 ml, Mini pistolets, Schoof duo baguette wit 300g, Baguettes wit duo / Pistolet meergranen / Pistolets wit, Texels Skuumkoppe 75cl, Vismarine roze garnalen, kinder surprise chocolade ei, Verstegen Citroengras, Mix voor Nasi & Bami Goreng en Mix voor Saté, SPAR maaltijdsalade gegrilde kip, Verstegen, Davitamon, M&M, Chio Mix bekijk hier