4 personen
uitdagend
65 min.
klein gerecht, voorgerecht, tussengerecht
home recepten Olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop

Olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop

ingrediënten


65 min
4 personen
3 sprieten bieslook

dit product is niet beschikbaar

10 gram gedroogde oregano

dit product is niet beschikbaar

60 gram sesamzaadjes

dit product is niet beschikbaar

5 eetlepels witte balsamicoazijn

dit product is niet beschikbaar

2 citroenen

dit product is niet beschikbaar

5 takjes platte peterselie

dit product is niet beschikbaar

4 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

2 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

1 pot artisjokharten

dit product is niet beschikbaar

6 tomaten

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

30 gram platte peterselie

dit product is niet beschikbaar

1 liter yoghurt

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter karnemelk

dit product is niet beschikbaar

2 eieren

dit product is niet beschikbaar

20 gram oude kaas

dit product is niet beschikbaar

zakje bakpoeder

dit product is niet beschikbaar

150 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

125 gram zwarte olijven

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

blender

ovenschaal

koekjessteker

schone theedoek

spuitzak

  • 1 Snijd voor de vulling de onderkant van de tomaten kruislings in, leg ze enkele tellen in kokend water en trek het vel eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • 2 Snijd de artisjokken in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan op een lage stand en laat hierin de sjalot met de knoflook, laurier en een snufje zout sudderen tot de sjalot glazig is. Schakel de warmtebron uit en voeg de artisjok, tomaat en peterselie toe.
  • 3 Rasp de schil van de citroenen en voeg de citroenrasp en balsamico naar smaak toe aan de vulling. Breng op smaak met zout en peper.
  • 4 Rooster voor de garnering het sesamzaad in een droge, hete koekenpan en laat afkoelen. Meng de sesam met de oregano en bieslook.
  • 5 Verdeel de artisjok-tomaatvulling over het midden van de cakerondjes en spuit de kruidenhangop erop. Bestrooi de cake met de sesam-melange.

bereidingstip

Kleur de cake eventueel zwart met 4 g inktvisinkt (visspecialist).. Bewaar het uitlekvocht van de yoghurt (de wei) bijvoorbeeld voor de makreel ‘gegaard’ in wei met citrus en koolraap, (<a href="https://www.boodschappen.nl/recept/makreel-lgegaardr-in-wei-met-citrus-en-koolraap/">klik hier voor het recept</a>).

wijnadvies

Drink bij dit recept Green Grüner Veltliner.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 495 kcal
vet 29 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 33 gram
eiwit 20 gram