4 personen
gemiddeld
140 min.
hoofdgerecht
home recepten Ossenstaartsoep basisrecept

Ossenstaartsoep basisrecept

ingrediënten


140 min
4 personen
200 gram preien

dit product is niet beschikbaar

70 gram tomatenpuree

dit product is niet beschikbaar

15 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

3 takjes tijm

dit product is niet beschikbaar

2 laurierblaadjes

dit product is niet beschikbaar

2 kruidnagels

dit product is niet beschikbaar

1 stengel bleekselderij

dit product is niet beschikbaar

wortel

dit product is niet beschikbaar

600 gram ossenstaart

benodigdheden

schuimspaan

  • 1 Dep het vlees droog. Snijd de wortel en bleekselderij in stukjes.
  • 2 Breng het vlees met de wortel, bleekselderij, kruidnagels, laurierblaadjes, tijm en 1,5 liter koud water aan de kook. Schep met een schuimspaan het schuim van de bouillon. Laat de bouillon afgedekt 2 uur op een lage stand trekken.
  • 3 Zeef de bouillon. Neem het vlees van de botten, verdeel in stukjes en doe terug in de bouillon.
  • 4 Smelt in de soeppan de boter. Fruit de tomatenpuree 1 min. Voeg de bouillon toe en verwarm 5 min. op een middelhoge stand.
  • 5 Voeg de prei toe en verwarm nog 3 min. op een middelhoge stand. Breng de soep op smaak met zout en peper.

bereidingstip

• De ossenstaart moet lang aanbraden, meestal 10-15 minuten. Dat komt de kleur en smaak ten goede. Braad op middelhoog vuur en voorkom verbranding. Want dat maakt de soep onnodig bitter. <br/> • Laat de ossenstaart minimaal 4-6 uur sudderen op laag vuur. Daar wordt het vlees lekker zacht door. Langer kan ook: 8 uur (of nóg langer), voor een extra rijke bouillon. Heb je een slowcooker? Die is hier perfect voor.<br/> • Je moet het vlees pas na het sudderen uitbenen. Dan laat het vlees makkelijker los van het bot. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg aan de tomatenpuree 150 ml donker bier of rode wijn toe voor een extra volle smaak. <br/> • Vervang de ossenstaart eventueel door 2 runderschenkels en 250 g soepvlees. Of maak de soep helemaal met 500 g soepvlees. . <h4>Serveertips</h4> • Serveer de ossenstaartsoep in een diep bord, het liefst met een stevig stuk brood erbij. Het liefst eentje dat lekker knapperig is.<br/> • Je kunt de soep garneren met fijngehakte peterselie, wortel- of selderijstukjes, en eventueel wat lente-ui. <br/> • Ook stukjes van het uitgebeende vlees kun je gebruiken voor de garnering. . <h4>Ossenstaartsoep bewaren</h4> • Bewaar de soep in hittebestendige bakjes in de koelkast. Daar blijft-ie 3-4 dagen goed.<br/> • Invriezen in porties kan ook. Gebruik daarvoor vriezerbestendige bakken of zakken. Dan blijft de soep 2-3 maanden houdbaar. <br/> • Verwarm de soep langzaam en goed door om hem op te warmen, bij voorkeur op laag vuur. De soep moet uiteindelijk minstens 75 °C warm zijn. . <h4>Is ossenstaartsoep gezond?</h4> Er zitten veel eiwitten in ossenstaart, maar ook veel vetten. Deze soep is dus niet per se gezond, maar ook niet per se ongezond. Pas wel op met de bouillon, dat die niet te zout is. Er zitten trouwens wel veel vezels in en die zijn natuurlijk goed voor je darmen.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 275 kcal
vet 7 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 6 gram
eiwit 44 gram
Terugroepactie | Biologische huiswijn rood 1 liter Biologische huiswijn rood 1 liter