4 personen
eenvoudig
25 min.
bijgerecht
home recepten Pastinaakpuree

Pastinaakpuree

ingrediënten


bestellen
25 min
4 personen
3 grote pastinaken
40 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar, kies hieronder een alternatief

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 5.29

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 2.99

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 4.19
75 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar, kies hieronder een alternatief

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 2.95

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 2.99

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 1.35
6 plakken ontbijtspek

Je kunt dit product niet meer dan 999 keer bestellen

€ 3.49

benodigdheden

pureestamper

  • 1 Schil de pastinaken en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in 15 min. gaar in water met zout.
  • 2 Verhit intussen de helft van de boter en bak hierin de spekplakjes in 5 min. aan beide kanten goudbruin en krokant. De boter wordt vanzelf bruin tijdens het bakken.
  • 3 Giet de pastinaak af en stamp tot een gladde puree. Voeg de rest van de boter en room toe en roer goed door.
  • 4 Schep de puree in een schaal, giet de bruine boter eroverheen en verdeel het spek erover.

bereidingstip

• Schil de pastinaken zorgvuldig en snijd ze in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig garen. Kook ze in water met zout tot ze zacht zijn, zo’n 15 min. Stamp de pastinaak goed fijn voor een gladde, luchtige puree. <br/> • Wil je het nog romiger? Voeg slagroom en roomboter toe voor extra smeuïgheid. <br/> • Je kunt pastinaak ook pureren in de keukenmachine of met een staafmixer. Zo maak je een heerlijk zijdezachte puree. . <h4>Serveertips </h4> Pastinaakpuree is een perfect bijgerecht bij gebakken kip, stoofvlees, gegrilde zalm of een groentestoof. Serveer de puree warm, eventueel gegarneerd met krokant spek, geroosterde noten of verse kruiden. . <h4>Pastinaak combineren</h4> • Pastinaak kun je goed kruiden met nootmuskaat, tijm, peterselie of een snufje kerrie. Een beetje mosterd geeft de puree een pittige twist.<br/> • Zoet en hartig zijn smaken die goed samengaan. Combineer daarom het zoete van de pastinaak met bijvoorbeeld, spek, noten of oude kaas. Ook romige elementen zoals boter, room of zachte geitenkaas versterken de smaak.<br/> • Voeg aardappel toe voor een iets mildere smaak.<br/> • Maak het vegetarisch: laat het spek weg of vervang door gebakken paddenstoelen. . <h4>Wanneer mag je geen pastinaak eten?</h4> Pastinaak is voor de meeste mensen veilig. Vermijd alleen het eten van rauwe pastinaak als je gevoelig bent voor furocumarines – die kunnen in zeldzame gevallen huidreacties geven. Gekookt is pastinaak altijd veilig. . <h4>Pastinaakpuree bewaren</h4> Overgebleven puree kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Verwarm langzaam op laag vuur of in de magnetron met een scheutje melk of room om de structuur te herstellen. Invriezen kan ook, al wordt de puree dan iets losser van structuur.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 200 kcal
vet 14 gram
verzadigd vet 8 gram
koolhydraten 13 gram
eiwit 3 gram