5 personen
eenvoudig
30 min.
klein gerecht

Pepernoten

ingrediënten


30 min
5 personen
50 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepels mix voor koek- en speculaaskruiden
125 gram donkere basterdsuiker
150 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

250 gram zelfrijzend bakmeel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

mixer met deeghaken

vershoudfolie

bakplaat met bakpapier

ovenrooster

taartrooster

  • 1 Kneed met de mixer van het bakmeel, de roomboter, suiker, koek- en speculaaskruiden en melk een soepel deeg. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie minstens 30 min. in de koelkast rusten.
  • 2 Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol van het deeg 50-60 kleine balletjes. Leg ze op de bakplaat.
  • 3 Bak de kruidnoten in de oven in 12-15 min. gaar. Laat ze op een rooster afkoelen en knapperig worden.

bereidingstip

Hoe langer het deeg rust, hoe beter het speculaasaroma ontwikkelt. Maak het deeg een dag eerder en bewaar een nacht in de koelkast zo maak je de lekkerste pepernoten . <h4>Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten</h4> Wist je dat wat de meeste mensen ‘pepernoot’ noemen, eigenlijk een kruidnoot is? Kruidnoten zijn rond en wat harder. En lekker knapperig natuurlijk. ‘Echte’ pepernoten zijn niet rond en knapperig, maar onregelmatig van vorm. Ze smaken meer naar taai-taai. . <h4>Wanneer liggen de pepernoten in de winkel?</h4> Meestal van augustus tot ergens na Sinterklaas zijn pepernoten weer te koop in de winkels. Maar als je ze het hele jaar door wil eten, bak je ze natuurlijk zelf! . <h4>Samen met de kids pepernoten te bakken</h4> Wat is er leuker dan pepernoten bakken samen met je kinderen? Goed voorbereiden is het halve werk. <br/> • Lees eerst samen het recept door. <br/> • Houd toezicht bij de oven of neem zelf het bakken in de oven voor rekening. <br/> • Laat het deeg minstens 30 min. rusten. Dat voorkomt plakkerige vingers bij het rollen. <br/> • Maak kleine porties deeg per kind. <br/> • Laat het deeg minstens 30 min. rusten. Dat voorkomt plakkerige vingers bij het rollen. <br/> • Zet een wekkertje voor de baktijd, zo kunnen ze zelf ‘aftellen’ tot de kruidnoten klaar zijn. . <h4>Chocoladekruidnoten</h4> Haal voor chocoladekruidnoten de afgekoelde kruidnoten door gesmolten pure chocolade. Leg ze op een snijplank met bakpapier in de koelkast zodat de chocolade weer hard wordt. . <h4>Zijn pepernoten gezond?</h4> Kruidnoten zijn heerlijk, maar ze bevatten veel suiker in en zijn niet heel voedzaam. Wil je ze iets verantwoorder maken? Gebruik dan volkoren- of speltmeel. Ook kun je glutenvrije boekweit- of amandelmeel gebruiken . <h4>Pepernoten goed bewaren</h4> Bewaar de kruidnoten in een luchtdichte trommel op een koele plek (buiten de koelkast). Zo blijven ze knapperig!


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 507 kcal
vet 26 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 63 gram
eiwit 6 gram