4 personen
uitdagend
40 min.
nagerecht/desserts, nagerecht
home recepten Pompoen-kokos-ijstaartjes met salted caramel

Pompoen-kokos-ijstaartjes met salted caramel

ingrediënten


40 min
4 personen
grof zeezout

dit product is niet beschikbaar

50 gram boter

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

100 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

50 gram pepermunt

dit product is niet beschikbaar

200 gram pure chocolade

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kaneelpoeder

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel gemberpoeder (djahé)

dit product is niet beschikbaar

50 milliliter honing

dit product is niet beschikbaar

50 milliliter blanke schenkstroop
50 milliliter ahornsiroop

dit product is niet beschikbaar

200 gram witte basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar

200 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

750 milliliter kokosmelk

dit product is niet beschikbaar

200 gram pompoenen

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

staafmixer

ijsmachine

bakkwastje

4 kookringen

  • 1 Zet 4 borden en een bakplaat in de diepvries zodat ze goed koud worden. Kook de pompoenblokjes in ruim water in circa 20 minuten gaar. Giet ze af en laat afkoelen.
  • 2 Verwarm intussen voor de garnering de chocolade au bain-marie. Strijk de gesmolten chocolade in een heel dunne laag uit over de achterkant van de ijskoude bakplaat. Bestrooi met het pepermuntpoeder en laat stollen. Steek de harde chocolade in schotsen van de plaat.
  • 3 Pureer de pompoen en voeg de kokosmelk, suiker, siroop, gember en kaneel toe. Mix goed, schep het mengsel in de ijsmachine en volg de gebruiksaanwijzingen van de machine. Of schep in een lage diepvriesbak en zet minimaal 4 uur in de diepvries. Roer na een half uur om met een vork en daarna elk uur om de vorming van grove ijskristallen te voorkomen.
  • 4 Schep voor de saus de suiker in een steelpan met dikke bodem. Voeg 3 eetlepels water toe en draai het pannetje rond, zodat de suiker op de bodem vochtig wordt. Verwarm zonder te roeren tot het mengsel begint te kleuren. Let goed op, want de karamel wordt snel te donker en bitter van smaak. Strijk met een vochtige bakkwast langs de randen van de pan zodat de suiker niet aan de randen blijft kleven.
  • 5 Giet al roerend met een garde in een straal de slagroom erbij. Let op, het mengsel gaat borrelen. Blijf roeren tot een gladde saus en neem de pan van de warmtebron. Voeg de boter en 1⁄2 theelepel zeezout toe en roer erdoor. Laat de karamelsaus iets afkoelen. Giet dan in een potje en laat verder afkoelen.
  • 6 Neem het ijs iets voor het serveren uit de diepvries. Maak ijstaartjes met behulp van de kookringen (ø circa 8 cm). Zet de ringen op de bordjes, vul ze helemaal met ijs en druk de taartjes eruit. Strijk de bovenkant eventueel glad met een vochtige theelepel.
  • 7 Giet de zoute karamel in strepen erover en druppel wat karamel op het bord. Garneer met de chocoladeschotsen.

bereidingstip

Zorg ervoor dat het mengsel waarvan je ijs gaat maken echt helemaal is afgekoeld voordat je het in de diepvries zet.. Giet het ijsmengsel in een grote, maar lage bak om in te vriezen. Zo loopt het mengsel zo dun mogelijk uit over de bodem en kan het gelijkmatig bevriezen.. Wanneer je het ijs niet in een ijsmachine maakt, is het belangrijk om het ijs tijdens het invriezen regelmatig door te roeren. Doe dit met een vork en maak grote ijskristallen zo steeds iets kleiner.. Zelf karamelsaus maken is niet heel moeilijk, maar je moet wel heel goed op blijven letten. Ben je te vroeg, dan is de suiker nog niet goed gekaramelliseerd; ben je te laat, dan wordt de suiker te donker en krijg je een bittere karamel. Is de bruine kleur precies goed? Voeg dan al roerend de room in een straal toe. Pas op, want het geheel gaat nu bruisen en spatten. Blijf goed roeren en klaar is je saus.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 940 kcal
vet 48 gram
verzadigd vet 32 gram
koolhydraten 123 gram
eiwit 5 gram
Terugroepactie | Kips Vega Paté