- 1 Verhit de olijfolie en fruit hierin de sjalotjes.
- 2 Schep de zoete aardappels erdoor. Voeg 100 ml sinaasappelsap, een scheutje water en zout toe en kook de aardappels met het deksel op de pan in 15-20 minuten gaar. Giet ze af en vang het vocht op.
- 3 Voeg 3 eetlepels mascarpone en eventueel een scheutje kookvocht toe en stamp de aardappels tot een smeuïge puree. Schep er eventueel 1 rode peper zonder zaadjes, in stukjes gesneden, door en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- 4 Lekker bij rundvlees, varkensvlees en kip.
bereidingstip
<h4>Wat kun je combineren met zoete aardappelpuree?</h4> <p>Zoete aardappelpuree past bij van alles: van geroosterde kip, zalm of kabeljauw tot stoofvlees, pulled paddenstoelen of gekruide linzen. Fris het bord op met iets knapperigs zoals geroosterde broccoli, spruitjes of een frisse koolsalade. Een lepeltje salsa verde, chimichurri, yoghurt-limoensaus of tahindressing maakt het helemaal af.</p>. <h4>Kruidenvariaties</h4> <p>Kruiden doen het werk. Ga voor warme smaken, zoals kaneel, nootmuskaat en gember. Kies voor hartig-rokerig met komijn, korianderzaad en gerookt paprikapoeder. Voor pit gebruik je chilivlokken of harissa. Maak het fris met limoenrasp, sinaasappelrasp en verse kruiden zoals koriander, bieslook of peterselie. Knoflook en een scheutje olijfolie maken het geheel af.</p>. <h4>Vega(n) zoete aardappelpuree?</h4> <p>Voor vegan puree vervang je boter door olijfolie of plantaardige margarine en room door havermelk, amandelmelk of kokosmelk.</p>. <h4>Kun je van zoete aardappel puree maken?</h4> <p>Zeker. Kook of stoom blokjes zoete aardappel tot zacht, laat even uitlekken en stamp met een beetje vet en vocht tot een romige puree. Roosteren kan ook voor extra smaak; pureer daarna.</p>. <h4>Hoelang moet je zoete aardappel koken voor puree?</h4> <p>In blokjes van 2 à 3 centimeter ben je meestal 12 tot 15 minuten kwijt vanaf het kookpunt. Heel laten duurt 25 tot 35 minuten, afhankelijk van de grootte. Gaar is gaar als je er moeiteloos met een vork doorheen prikt.</p>. <h4>Is zoete aardappelpuree gezond?</h4> <p>Ja, zoete aardappel levert vezels, bètacaroteen (vitamine A), vitamine C en kalium. De voedingswaarde blijft het best met stomen of roosteren en met matig vet en zout. Veel boter en room maken het zwaarder, olijfolie en plantaardige melk houden het lichter.</p>. <h4>Wat kun je combineren met zoete aardappel?</h4> <p>Combineer met knapperige groenten, frisse zuren en iets hartigs. Denk aan groene bonen met amandelschaafsel, coleslaw met appel, zwarte bonen met maïs en limoen, of een snelle bonenchili. Voor vlees of vis zijn kip uit de oven, karbonade, gehaktballetjes met tomatensaus, zalm met citroen of witte vis met kappertjes lekker.</p>