8 personen
gemiddeld
20 min.
lunch, brunch, bijgerecht
home recepten Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

ingrediënten


20 min
8 personen
200 gram gerookte spekblokjes

dit product is niet beschikbaar

100 gram gruyère
250 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

4 eieren

dit product is niet beschikbaar

100 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

200 gram bloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

taartvorm

vershoudfolie

keukenmachine

deegroller

  • 1 Zeef de bloem en een snufje zout boven een kom. Voeg de koude boter toe en snijd met 2 messen in kleine stukjes door de bloem. Prak de stukjes boter met een vork door de bloem tot een kruimelig deeg ontstaat. Voeg lepel voor lepel 50 ml koud water toe en kneed kort tot een soepel deeg. Kneed niet te lang en voeg niet meer water toe dan nodig. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. rusten in de koelkast. Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken. Gebruik de pulseerknop om het deeg te mengen, meng tot het deeg een bal vormt.
  • 2 Bak intussen in een droge koekenpan de spekblokjes in 6 min. op een lage stand uit.
  • 3 Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet de taartvorm in. Rol het deeg op het met bloem bestoven aanrecht uit tot een ronde lap, iets groter dan de taartvorm. Leg de deeglap in de vorm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • 4 Klop de eieren los in de slagroom. Roer er ¾ van de kaas door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de spekblokjes over de deegbodem. Giet het eimengsel erop. Bestrooi met de rest van de kaas. Bak de quiche in 35-40 min. lichtbruin en gaar.

bereidingstip

• Wil je voorkomen dat je quiche een natte bodem krijgt? Bak de bodem dan blind. Dat wil zeggen: je bakt hem vast voor in de oven, zonder vulling. Eventueel gebruik je steunvulling als bakbonen, rijst of linzen. 10-15 minuten is voldoende, want anders wordt het deeg te droog. <br> • Te droog deeg is natuurlijk ook niet lekker. Zorg er daarom voor dat je deeg genoeg boter of margarine bevat. Gebruik ook niet te veel bloem bij het uitrollen.. <h4>Variatietip</h4> • Geef extra smaak aan je quiche met nootmuskaat, peper en zout. Ook kun je hem kruiden met tijm, paprikapoeder of peterselie. <br> • In dit recept bestaat het eiermengsel uit 4 eieren en 250 ml slagroom. Je kunt ook iets meer ei toevoegen en iets minder room voor een stevigere quiche. Ook kun je de slagroom (deels) vervangen door crème fraîche of Griekse yoghurt, voor een lichtere quiche. <br> • De quiche lorraine kun je heel makkelijk vegetarisch maken. Vervang het spek door gerookte tofublokjes, die je kort bakt. Ook kun je natuurlijk plantaardige spekreepjes gebruiken, zongedroogde tomaten of kastanjechampignons. <br>. <h4>Hoe is de quiche lorraine ontstaan en wat zit erin?</h4> Deze hartige taart komt oorspronkelijk van het platteland in Frankrijk. De basis bestaat uit deeg, ei en crème fraîche (of slagroom). Het is een eenvoudig en voedzaam gerecht, dat oorspronkelijk door boeren werd gemaakt. Inmiddels zijn er veel verschillende varianten met net iets andere ingrediënten, zoals champignons en kaas.. <h4>Kun je quiche lorraine bewaren?</h4> • In de koelkast blijft je quiche lorraine 3-4 dagen goed. Verpak hem wel goed in folie of in een luchtdichte bak. <br> • Quiche lorraine blijft 2-3 maanden goed in de vriezer. Wikkel hem in in folie, of stop hem in een diepvrieszak. <br> • Je kunt je quiche weer opwarmen in de magnetron. Liever in de oven? 10-15 minuten op 180 °C. <br> • Laat de ingevroren quiche wel eerst in de koelkast ontdooien voordat je hem weer opwarmt.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 460 kcal
vet 36 gram
verzadigd vet 20 gram
koolhydraten 19 gram
eiwit 15 gram