- 1 Hak de tijmblaadjes fijn. Bak de paddenstoelen in 2 porties. Verhit in een zeer hete pan 0.5 eetlepel olijfolie en doe er de paddenstoelen met tijmblaadjes in. Bak ongeveer 1 minuut, hussel alles door elkaar en voeg 0.5 fijngehakt teentje knoflook en een snuf zout toe. Voeg er, wanneer ze mooi gebakken zijn, wat peterselie, een heel klein snufje chilipoeder en een klein scheutje citroensap aan toe. Herhaal deze handelingen voor de tweede portie.
- 2 Hak de helft van de gebakken paddenstoelen. Verhit in een ruime pan 1 eetl olijfolie en laat het sjalotje, de selderij en een snufje zout ongeveer 3 minuten zweten.
- 3 Voeg de resterende knoflook toe en 2 minuten daarna, wanneer de groenten zacht zijn, de rijst. Laat de rijst, onder voortdurend roeren, bakken. Na 2 of 3 minuten worden de korrels glazig. Giet er, al roerend, de droge witte wijn of vermouth bij. Wanneer de wijn of vermouth in de rijst is opgenomen, voeg je een lepel bouillon toe en een snufje zout.
- 4 Temper het vuur en laat de rijst sudderen. Voeg de gehakte paddenstoelen toe. Blijf bouillon bij de rijst lepelen, almaar roerend. Wacht tot de bouillon is geabsorbeerd voordat je er een nieuwe lepel bij giet. Dit neemt ongeveer 15 minuten in beslag.
- 5 Blijf bouillon toevoegen tot de rijstkorrels zacht zijn, maar nog wel een beetje béét hebben. Voeg de overige paddenstoelen toe. Controleer of er nog zout of peper bij moet.