- 1 Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui circa 5 minuten. Voeg de rodekool toe en bak een paar minuten mee.
- 2 Zet de warmtebron laag en voeg de rijst, kruidnagel en laurier toe. Roer kort over de bodem van de pan. Giet de wijn erbij en breng aan de kook. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en blijf circa 20 minuten roeren over de bodem van de pan tot de rijst de meeste bouillon heeft opgenomen.
- 3 Bak intussen de spekblokjes knapperig in een droge, hete koekenpan. Voeg de pijnboompitten en rozijnen toe aan het spekvet.
- 4 Roer als de risotto gaar is de boter erdoor, breng op smaak met peper en schep op borden. Verdeel de spekjes, pijnboompitten en rozijnen erover.
bereidingstip
Liever geen vlees? Vervang de spekblokjes dan door geraspte kaas.. De rode wijn maakt deze risotto heerlijk vol van smaak, een groot deel van de alcohol verdampt tijdens het koken. Voor wie liever geen alcohol wil drinken kun je de wijn in dit recept vervangen door extra groentebouillon. Of gebruik 200 ml kippen- of rundvleesbouillon (van 1⁄2 tablet) voor een iets rijkere smaak.