4 personen
gemiddeld
25 min.
bijgerecht, hoofdgerecht
home recepten Rosbief met rozemarijn en sjalottenjus

Rosbief met rozemarijn en sjalottenjus

ingrediënten


25 min
4 personen
200 milliliter runderfond
200 milliliter vleesbouillon

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter rode wijn

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel tomatenpuree

dit product is niet beschikbaar

6 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar

100 gram gerookte spekreepjes

dit product is niet beschikbaar

theelepel chilipepervlokken

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

eetlepel rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

4 eetlepels arachideolie

dit product is niet beschikbaar

600 gram rosbief

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenvaste braadpan

vleesthermometer

aluminiumfolie

  • 1 Neem het vlees een half uur voor het bereiden uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng 3 eetlepels arachideolie met de rozemarijn, knoflook, chilipeper, zout en peper. Wrijf het vlees in met dit mengsel en druk goed aan.
  • 2 Verhit de overige arachideolie in de braadpan. Bak hierin het vlees in 2-3 minuten rondom goudbruin. Steek eventueel een vleesthermometer in het dikste deel van het vlees en verlaag de oventemperatuur naar 160ºC.
  • 3 Zet de braadpan met de rosbief 20-25 minuten in het midden van de oven of tot de kerntemperatuur van het vlees 48-52ºC is. De rosbief is dan rosé. Neem de pan uit de oven, haal het vlees eruit en laat afgedekt onder aluminiumfolie circa 10 minuten rusten.
  • 4 Bak de spekreepjes, sjalotjes en tomatenpuree in het bakvet in de braadpan. Blus af met de wijn en laat deze tot de helft inkoken. Giet de bouillon erbij en kook tot ongeveer de helft in. Snijd de rosbief in dunne plakken en serveer met de sjalottenjus.

bereidingstip

Lekker met winterse ratatouille (<a href="https://www.boodschappen.nl/recept/winterse-ratatouille/">klik hier voor het recept</a>). . Vervang de rosbief door ribeye, entrecote of runderrollade. Rooster de ribeye of entrecote 2-3 minuten per kant in een hete grill- of koekenpan en bereid de sjalottenjus apart. Volg voor de bereiding van de runderrollade bovenstaand recept.

wijnadvies

Schenk bij dit recept een elegante Spanjaard zoals de Estole Reserva: een combinatie van tempranillo en cabernet sauvignon. Met zijn donkere fruit als bessen en bramen is dit een wijn om echt even bij te gaan zitten.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 375 kcal
vet 20 gram
verzadigd vet 6 gram
koolhydraten 4 gram
eiwit 39 gram