8 personen
eenvoudig
20 min.
nagerecht
home recepten Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten

Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten

ingrediënten


20 min
8 personen
rum
500 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

500 gram mandarijnen

dit product is niet beschikbaar

500 gram aardbeien

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

glazen pot

  • 1 Voor het maken van een ouderwetse rumtopf een glazen pot nodig met een wijde hals en een inhoud van minstens 3 liter.
  • 2 Vul de pot met verse vruchten van het seizoen, met suiker en bruine rum. Doe steeds gelijke hoeveelheden vruchten en suiker in de pot.
  • 3 Voeg bijvoorbeeld aan 500 g aardbeien 500 g suiker toe. En aan 500 gram mandarijnen weer 500 gram suiker.
  • 4 Voeg steeds zoveel rum toe dat de vruchten 2 centimeter onder staan.
  • 5 Laat de rumtopf in ieder geval 6 weken op een koele en donkere plaats staan, zodat de inhoud de tijd krijgt om op smaak te komen. Langer bewaren mag ook.
  • 6 Serveer rumtopf in combinatie met bijvoorbeeld halfstijfgeslagen slagroom, ijs, vanille- of griesmeelpudding, bij cake of pannenkoeken of bewaar tot kerst en serveer de rumtopf tijdens het kerstdiner als nostalgisch dessert.

bereidingstip

In plaats van een glazen pot zijn er in de betere huishoudzaken ook speciale aardewerkpotten met deksel verkrijgbaar. Maak de inmaakpot eerst goed schoon. Bijvoorbeeld met sodawater, spoel grondig na met heet water en laat hem vervolgens op een schone doek omgekeerd uitlekken. . Kies gave en rijpe vruchten maar geen overrijpe want die beïnvloeden de houdbaarheid van de rumtopf. Verwijder zoveel mogelijk de pitten.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 350 kcal
vet 0 gram
verzadigd vet 0 gram
koolhydraten 66 gram
eiwit 0 gram