- 1 Schil de aardappelen, maar houd ze heel. Kook in water met zout in 20 min. beetgaar. Laat ze iets afkoelen en snijd ze in blokjes. Schep er 2 el olie door.
- 2 Kook intussen de eieren in 8 min. hard, pel ze en snijd in partjes. Kook de boontjes in 4 tot 5 min. beetgaar. Giet af, laat afkoelen onder stromend koud water en laat uitlekken.
- 3 Laat de tonijn en ansjovis uitlekken, halveer de tomaatjes en haal de bladeren van de kropsla los.
- 4 Meng voor de dressing de mosterd, azijn en het citroensap. Pers de knoflook en roer erdoor. Klop in een apart schaaltje de rest van de olie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- 5 Verdeel de sla over de borden. Voeg daarna de aardappel, boontjes, tonijn, ansjovis, tomaatjes, olijven, kappertjes en eieren toe en verdeel de dressing erover.
bereidingstip
Bestrooi de salade met gehakte bosui, geraspte gruyère of Parmezaanse <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/zuivel/kaas/">kaas</a>.. <h4>Variatietips</h4> • Vervang de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/groente/tomaat/">tomaatjes</a> door reepjes rode <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/groente/paprika/">paprika</a> en voeg artisjokharten uit blik toe. <br> • Bij salade Niçoise past een frisse en hartige dressing: een <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/vinaigrette/">vinaigrette</a>. Maar je kunt daar ook mee variëren natuurlijk. Vervang de wittewijnazijn bijvoorbeeld door rodewijnazijn. Voeg wat mayonaise toe voor een romige dressing, of een lepel mosterd voor wat meer pit. . <h4>Wat is salade Niçoise en wat zijn de basisingrediënten?</h4> Deze Franse salade komt uit de stad Nice. De naam betekent vrij vertaald dan ook ‘salade uit Nice’. De basis is vis, groente en ei. De ingrediënten zijn meestal rauwe groenten, knoflook, uien, olijfolie, tonijn en ansjovis. Je kunt er ook sperziebonen aan toevoegen, kappertjes of sla. Dat zijn vaak regionale varianten, want de salade is ook buiten Nice populair. . <h4>Kun je salade Niçoise van tevoren maken en bewaren?</h4> • Ja, over het algemeen kan dat. Je kunt de salade grotendeels 1 dag van tevoren al maken. Denk aan de groenten koken, de tonijn uit het blik laten uitlekken, en de dressing maken en die apart bewaren. <br> • Let wel op: de salade en dressing moet je apart bewaren. Anders wordt de groente slap. <br> • De salade en de dressing blijven zo’n 2 dagen goed in de koelkast. Bewaar ze apart. Let op: de sla blijft het kortst goed. <br> • Salade Niçoise is niet geschikt om in te vriezen.