- 1 Schil de aardappelen, maar houd ze heel. Kook in water met zout in 20 min. beetgaar. Laat ze iets afkoelen en snijd ze in blokjes. Schep er 2 el olie door.
- 2 Kook intussen de eieren in 8 min. hard, pel ze en snijd in partjes. Kook de boontjes in 4 tot 5 min. beetgaar. Giet af, laat afkoelen onder stromend koud water en laat uitlekken.
- 3 Laat de tonijn en ansjovis uitlekken, halveer de tomaatjes en haal de bladeren van de kropsla los.
- 4 Meng voor de dressing de mosterd, azijn en het citroensap. Pers de knoflook en roer erdoor. Klop in een apart schaaltje de rest van de olie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- 5 Verdeel de sla over de borden. Voeg daarna de aardappel, boontjes, tonijn, ansjovis, tomaatjes, olijven, kappertjes en eieren toe en verdeel de dressing erover.
bereidingstip
Bestrooi de salade met gehakte bosui, geraspte gruyère of Parmezaanse <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/zuivel/kaas/">kaas</a>.. <h4>Variatietips</h4> • Vervang de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/groente/tomaat/">tomaatjes</a> door reepjes rode <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/groente/paprika/">paprika</a> en voeg artisjokharten uit blik toe. <br> • Bij salade Niçoise past een frisse en hartige dressing: een <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/vinaigrette/">vinaigrette</a>. Maar je kunt daar ook mee variëren natuurlijk. Vervang de wittewijnazijn bijvoorbeeld door rodewijnazijn. Voeg wat mayonaise toe voor een romige dressing, of een lepel mosterd voor wat meer pit. . <h4>Wat is salade Niçoise en wat zijn de basisingrediënten?</h4> Deze Franse salade komt uit de stad Nice. De naam betekent vrij vertaald dan ook ‘salade uit Nice’. De basis is vis, groente en ei. De ingrediënten zijn meestal rauwe groenten, knoflook, uien, olijfolie, tonijn en ansjovis. Je kunt er ook sperziebonen aan toevoegen, kappertjes of sla. Dat zijn vaak regionale varianten, want de salade is ook buiten Nice populair. . <h4>Kun je salade Niçoise van tevoren maken en bewaren?</h4> • Ja, over het algemeen kan dat. Je kunt de salade grotendeels 1 dag van tevoren al maken. Denk aan de groenten koken, de tonijn uit het blik laten uitlekken, en de dressing maken en die apart bewaren. <br> • Let wel op: de salade en dressing moet je apart bewaren. Anders wordt de groente slap. <br> • De salade en de dressing blijven zo’n 2 dagen goed in de koelkast. Bewaar ze apart. Let op: de sla blijft het kortst goed. <br> • Salade Niçoise is niet geschikt om in te vriezen. . <h4>Is salade Niçoise een gezonde keuze?</h4>Ja, salade Niçoise is een voedzame en evenwichtige maaltijd. Ze zit vol verse groenten, eiwitten uit eieren en tonijn, en gezonde vetten uit olijfolie. Daardoor levert de salade belangrijke vitaminen, mineralen en langzame energie. Het is een lichte maaltijd die toch goed vult.<br><br><h4>Past salade Niçoise in een vegetarisch dieet?</h4>In de klassieke versie niet, omdat er tonijn en soms ansjovis in zit. Maar met een paar kleine aanpassingen maak je eenvoudig een vegetarische variant. Laat de vis weg en vervang deze bijvoorbeeld door extra groenten, witte bonen of gegrilde artisjokharten. Zo blijft het een smaakvolle en complete maaltijdsalade.<br><br><h4>Hoe serveer je salade Niçoise?</h4>Traditioneel wordt salade Niçoise niet door elkaar gemengd. Serveer alle ingrediënten in mooie groepjes op een grote schaal, zodat de kleuren en structuren goed zichtbaar blijven. Giet de dressing er vlak voor het serveren overheen, of geef deze apart zodat iedereen zelf kan doseren.<br><br><h4></h4>