fijne rasp
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
fijne rasp
bereiden
bereidingstip
• Dit is een recept voor 4 personen, maar saoto wordt vaak in grote groepen gegeten. Als je een grote soeppan gebruikt van 10 liter, kun je minstens 20 porties maken. Vermenigvuldig de ingrediënten uit dit recept dan keer 4. <br> • Tip om sneller te koken: je kunt de kruidenmix (boemboe) ook kant-en-klaar kopen.. <h4>Variatietips</h4> • Vervang de kip door runderrib- of sukadelappen, die je langzaam in de bouillon gaart (2-3 uur). <br> • Maak gehaktballetjes van runder- of kipgehakt. Die kun je apart koken, of meekoken in de bouillon. <br> • Een minder bekende, maar heel smakelijke variant: met eend. Dat vlees zorgt voor een lekker vette, intense smaak. Gaar de eend langzaam in de bouillon en pluk hem daarna. <br> • Of maak je saoto met vis. Je kunt aan het einde visfilet toevoegen, die je aan het einde mee laat garen (5-7 minuten). <br> • Je kunt ook garnalen toevoegen, maar pas vlak vóór het serveren. Anders worden ze taai. <br> • Go vega met saoto: vervang het vlees door blokjes tofu of tempeh. Die kun je apart serveren, of meekoken in de soep. Ook moet je groentebouillon gebruiken als basis. <br> • Paddenstoelen zorgen voor extra unami-smaak. <br> • Voeg kokosmelk, kurkuma en limoenblad toe.. <h4>Wat is saoto-soep?</h4> Saoto (ook wel: soto) is een goed gekruide kippensoep die oorspronkelijk uit Indonesië. De basisingrediënten zijn kip, bouillon en boemboe. Dat laatste is een specerijenmix met onder meer knoflook en gember. Maar er past nog veel meer in: groenten, vis, andere soorten vlees. Veel mensen associëren saoto-soep met Suriname, want ook in die keuken is saoto populair. De soep wordt vaak bereid voor grote groepen mensen tegelijkertijd, bijvoorbeeld tijdens feestjes. Gezellig! . <h4>Kun je saoto van tevoren maken en bewaren?</h4> • Ja, dat kan, maar je moet de verschillende onderdelen zoveel mogelijk gescheiden houden. <br> • De bouillon met kip en specerijen kun je maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten bak. <br> • De toppings kun je het beste later toevoegen. <br> • Invriezen is ook mogelijk. Vries de bouillon en kip (en eventueel groenten) in. Dan blijft de saoto 3 maanden goed. Maak wel afzonderlijke bakjes en zakjes voor de juiste porties. <br> • Ook hier geldt: voeg de toppings aan het einde toe en vries die niet in.. <h4>Hoe warm je saoto weer op?</h4> • Je kunt je saoto opwarmen in een steelpan, op 75 °C. Laat de soep eerst ontdooien in de koelkast (12-14 uur). <br> • Kook je voor een grote groep? Gebruik een grote soeppan die je langzaam verwarmt op laag tot middelhoog vuur. Laat het deksel deels open. Vergeet niet te roeren.. <h4>Is saoto gezond?</h4> Deze soep is in elk geval erg voedzaam, met veel eiwitten. Ook zitten er vaak veel groenten in. De warme bouillon maakt er een lekker lichte maaltijd van, die heel geschikt is in de zomer, of als je grieperig bent.
voedingswaarde (per 100 gram/ml)
energie | 375 kcal |
vet | 18 gram |
verzadigd vet | 5 gram |
koolhydraten | 24 gram |
eiwit | 29 gram |
WEB01-SPAR-PU