4 personen
gemiddeld
35 min.
hoofdgerecht
home recepten Spaghetti met spekjes en paddenstoelen in roomsaus

Spaghetti met spekjes en paddenstoelen in roomsaus

ingrediënten


35 min
4 personen
50 gram Parmezaanse kaas

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel gedroogde oregano

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter slagroom

dit product is niet beschikbaar

400 gram spaghetti

dit product is niet beschikbaar

250 gram mager gerookt spek

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

250 gram gemengde paddenstoelen

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

fijne rasp

  • 1 Snijd de paddenstoelen in plakjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
  • 2 Bak in een droge, hete koekenpan de spekblokjes in 5 min. knapperig op een lage stand. Schep ze uit de pan. Bak in het achtergebleven vet de plakjes paddenstoelen met de knoflook in 2-3 min. beetgaar en lichtbruin op een hoge stand.
  • 3 Giet de room bij de paddenstoelen, voeg het spek en de oregano toe. Breng aan de kook en laat de saus 10 min. op een lage stand indikken. Breng op smaak met peper.
  • 4 Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Rasp de kaas fijn.
  • 5 Giet de spaghetti af en schep de saus erdoor. Verdeel de spaghetti over de borden. Serveer de kaas er apart bij.

bereidingstip

Roomsaus voor pasta maken is makkelijk: laat de room wat inkoken met gebakken groenten, vlees en kruiden. Even zachtjes pruttelen, dan dikt de saus vanzelf in. Gebruik kookroom in plaats van voor een lichtere roomsaus. Kookroom bevat minder vet en kan daardoor wat gezonder zijn, maar geeft wel die romige smaak aan je pastasaus. . <h4>Roomsaus met vlees</h4> Spekjes zijn de klassieker in een romige saus voor pasta. Denk aan <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/spaghetti-carbonara/">pasta carbonara</a> met spekjes of pancetta (gebruik 200 tot 250 gram spekjes voor 4 personen). Varieer met ham, (gerookte) kip of salami. Denk ook aan vis, zoals zalm, makreel of <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/spaghetti-met-tonijnballetjes/">tonijn</a>, heerlijk met een romige pastasaus. . <h4>Hoeveel pasta per persoon?</h4> Reken voor een gemiddelde eter 75-100 g ongekookte spaghetti per persoon. Gebruik je tagliatelle-nestjes? Ga dan uit van 2 nestjes per persoon. . <h4>Variatietips</h4> • Liever een slankere versie? Vervang dan de slagroom door kookroom light.<br/> • Liever vegetarisch? Dan kun je plantaardige spekblokjes gebruiken. Of probeer eens ons recept voor spaghetti met <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/spaghetti-met-pestoballetjes/">pestoballetjes</a>.<br/> • Wat voedzamer? Neem volkorenspaghetti en laat verse spinazie slinken in de saus.

wijnadvies

Lekker met een verdicchio of een jonge chianti.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 850 kcal
vet 46 gram
verzadigd vet 24 gram
koolhydraten 78 gram
eiwit 29 gram