4 personen
gemiddeld
20 min.
hoofdgerecht
home recepten Spinazie ovenschotel

Spinazie ovenschotel

ingrediënten


20 min
4 personen
175 gram jong belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

125 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

800 gram spinazie

dit product is niet beschikbaar

15 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 ui

dit product is niet beschikbaar

1 rode paprika

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram stamppotaardappel

benodigdheden

pureestamper

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 200ºC. Kook de aardappelen in water met zout in 12-14 min. gaar. Snijd intussen de paprika in blokjes. Snipper de ui.
  • 2 Smelt in een hapjespan de boter. Fruit de ui en paprika 3 min. Voeg de spinazie in porties toe en laat het blad al omscheppend slinken en het vocht verdampen. Breng op smaak met zout en peper.
  • 3 Verwarm de melk. Giet de aardappelen af. Stamp ze met de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
  • 4 Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal en strijk glad. Verdeel er de spinazie over. Dek af met de rest van de puree en bestrooi met de kaas.
  • 5 Bak de spinazieschotel in de oven in 20 min. goudgeel en gaar.

bereidingstip

Vervang voor een extra romige puree de melk door 125 g crème fraîche.. <h4>Variatietips</h4> • Maak de schotel vegetarisch zoals hier, of voeg uitgebakken spekjes, gehakt of stukjes kip toe voor meer vulling. <br/> • Extra groenten als courgette, champignons of tomaat passen er ook goed bij.<br/> • Vervang voor een Mediterrane smaak de geraspte kaas door verkruimelde feta. Fruit met de ui 2 fijngesneden teentjes knoflook mee. . <h4>Bereidingstips</h4> Je kunt zowel verse als diepvriesspinazie gebruiken. Ontdooi diepvriesspinazie en laat goed uitlekken om een natte schotel te voorkomen. Werk in lagen: eerst een laag puree, dan de groenten en tot slot weer puree met kaas. Dat geeft de schotel een mooie structuur. . <h4>Do’s en don’ts spinazie</h4> • Spinazie kun je rauw verwerken in een ovenschotel, maar het is beter om het eerst kort te laten slinken en het vocht te laten verdampen. Zo voorkom je dat de ovenschotel te nat wordt.<br/> • Dit kun je beter niet doen: spinazie heel lang op kamertemperatuur staan. Spinazie bevat nitraat, dat bij herhaald opwarmen of lang bewaren bij kamertemperatuur kan worden omgezet in schadelijke stoffen.<br/> • Spinazie kun je zonder probleem een paar keer per week eten. Eet restjes liefst binnen een dag en warm goed door. . <h4>Serveertip</h4> Deze ovenschotel is het lekkerst direct uit de oven: goed warm. Combineer met een frisse salade met tomaat of komkommer voor wat extra bite. Garneer eventueel met een paar blaadjes verse basilicum of wat geroosterde pijnboompitten. . <h4>Smaakmakers voor spinazie</h4> Spinazie kun je goed kruiden met nootmuskaat, knoflook, peterselie en bieslook. Oregano of tijm geven een mediterrane twist aan je ovenschotel. . <h4>Ovenschotel met spinazie bewaren</h4> Restjes van deze ovenschotel kun je maximaal 1 dag afgedekt in de koelkast bewaren. Verwarm volledig door in de oven of magnetron. Vries liever niet in, want de structuur van de spinazie en puree kan erdoor veranderen.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 430 kcal
vet 21 gram
verzadigd vet 12 gram
koolhydraten 35 gram
eiwit 22 gram