4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Spitskoolstamppot

Spitskoolstamppot

ingrediënten


30 min
4 personen
250 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

400 gram spitskolen

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram stamppotaardappel
350 gram gemengd gehakt
2 theelepels kerrie

dit product is niet beschikbaar

50 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

2 handappels
2 uien

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

pureestamper

  • 1 Snipper de uien. Schil de appels en snijd in blokjes.
  • 2 Verhit in een ruime (kook)pan de boter. Fruit de ui met de kerrie 2 min. op een middelhoge stand. Voeg het gehakt toe en bak in 4 min. rul en gaar. Schep het gehaktmengsel uit de pan.
  • 3 Doe de aardappelen, spitskool en appelblokjes in dezelfde pan. Voeg zoveel water toe tot alles net onderstaat. Kook de aardappelen met de spitskool en appel in 15-20 min. gaar.
  • 4 Verwarm de melk. Giet de aardappelen met de spitskool en appel af. Voeg de melk toe. Stamp tot een grove, of naar wens fijnere, stamppot. Schep het gehakt door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.

bereidingstip

Gebruik fijngesneden spitskool voor een zachte structuur in de stamppot. Roerbak of kook de spitskool kort mee met de aardappelen.. Gebruik fijngesneden spitskool voor een zachte structuur in de stamppot. Roerbak of kook de spitskool kort mee met de aardappelen.<Br/><br> Spitskool hoeft niet lang te koken. Meekoken met de aardappelen in zo’n 15-20 min. is precies goed: zacht, maar nog met een beetje beet. . <h4>Variatietips</h4> • Kerrie is een klassieke smaakmaker om deze stamppot mee te kruiden, maar ook paprikapoeder, komijn of nootmuskaat passen goed. Houd je van pit? Voeg een snufje chilivlokken toe of gebruik mosterd voor extra scherpte.<br/> • Maak de stamppot vegetarisch door het gehakt weg te laten of te vervangen door vegetarisch rulgehakt.<br/> • Voeg extra frisheid toe met meer appel of een scheutje citroensap.<br/> • Liever als ovenschotel? Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal, strooi er geraspte kaas over en gratineer 10 min. in de oven. . <h4>Serveertip</h4> Serveer de stamppot warm in een diep bord met een lepel jus en een likje mosterd erbij. Garneer met fijngehakte peterselie voor kleur en frisheid. . <h4>Is spitskool een gezonde groente?</h4> Spitskool is rijk aan vezels, vitamine C en foliumzuur. Dankzij de milde structuur is het licht verteerbaar, en het lage caloriegehalte maakt het een goede keuze in een gebalanceerd eetpatroon. . <h4>Stamppot met spitskool bewaren</h4> Laat de stamppot snel afkoelen en bewaar maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. Verwarm rustig op in een pan met een scheutje melk of boter om het weer smeuïg te maken. Vries de stamppot liever niet in, de structuur veranderd er door.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 500 kcal
vet 21 gram
verzadigd vet 12 gram
koolhydraten 45 gram
eiwit 26 gram