4 personen
eenvoudig
40 min.
hoofdgerecht
home recepten Stamppot wortel en venkel

Stamppot wortel en venkel

ingrediënten


40 min
4 personen
2 eetlepels verse peterselie

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels verse bladselderij
20 gram boter

dit product is niet beschikbaar

125 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram winterwortel
500 gram venkelknollen
1 kilogram kruimige aardappel

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Doe de aardappels in een grote pan en voeg zoveel water toe dat de stukken nét onderstaan. Voeg een beetje zout toe. Breng het water aan de kook en laat de aardappelen circa 10 minuten koken.
  • 2 Voeg dan de venkel en wortel toe en kook alle groenten nog eens 15 minuten. Controleer of de aardappels gaar zijn.
  • 3 Giet de groenten af. Zet de pan op een warmhoudplaatje of vlamverdeler op een laag vuur en stoom de aardappels en groenten droog.
  • 4 Stamp de groenten en aardappels door elkaar, terwijl je bij kleine beetjes tegelijk de warme melk toevoegt.
  • 5 Roer ten slotte een klontje boter, de bladselderij of peterselie en peper door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met zout en garneer met venkelgroen.
  • 6 Geef bij dit gerecht braadworstjes of, ook heel lekker, eet er gebakken vis bij. Bijvoorbeeld een lekkerbekje.

bereidingstip

Bak de venkel kort aan in een beetje olie voordat je ’m door de stamppot mengt. Zo wordt hij iets zachter, verliest hij wat van zijn scherpe anijssmaak én krijgt hij een lekker geroosterd randje.. <h4>Het kruiden van wortel en venkel</h4> Wortel en venkel hebben allebei een uitgesproken smaak. Wortel is zoet en zacht, venkel juist fris en een tikkeltje anijsachtig. Door ze goed te kruiden, komen die smaken nóg beter tot hun recht. Denk bij venkel aan: tijm, venkelzaad, dille of komijn. Gebruik liever een paar kruiden die elkaar aanvullen dan alles tegelijk: de groenten hebben al veel smaak van zichzelf.. <h4>Is venkelstamppot gezond?</h4> Ja, venkelstamppot is een gezonde keuze. Venkel zit boordevol vezels, vitamine C en antioxidanten. In combinatie met wortel (rijk aan bètacaroteen) en aardappel (een bron van energie en kalium) krijg je een voedzame, gebalanceerde maaltijd. Gebruik je daarnaast een scheutje olijfolie of een plantaardig alternatief voor roomboter, dan hou je het gerecht licht én lekker.. <h4>Waarom is venkel zo gezond?</h4> Venkel bevat veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering. Ook is het rijk aan vitamine C, kalium en antioxidanten die ontstekingsremmend kunnen werken. . <h4>Wat gaat samen met venkel?</h4> Venkel combineert goed met frisse, zachte smaken. Denk aan: </br> • Citrus (citroen, sinaasappel) </br> • Vette vis (zalm, makreel) </br> • Aardappel (zoals in stamppot)</br> • Wortel, pastinaak en knolselderij </br> • Zachte kazen zoals geitenkaas of ricotta </br> • Ook in salades met appel of peer </br>. <h4>Wat is het verschil tussen hutspot en wortelstamppot?</h4> Hutspot bestaat traditioneel uit aardappel, winterpeen én ui. De groenten worden samen gekookt en daarna gestampt. Wortelstamppot kan eenvoudiger zijn: alleen wortel en aardappel. Vaak wordt de wortel dan fijngestampt of gepureerd door de aardappel, zonder ui. Bovendien kun je in wortelstamppot makkelijker variëren, bijvoorbeeld door venkel toe te voegen.. <h4>Welke kruiden doe je op wortelen?</h4> Wortelen zijn van zichzelf al zoet, dus ze combineren goed met zowel hartige als kruidige smaken. Denk aan: nootmuskaat, peterselie, koriander, kerriepoeder, gemberpoeder, komijn. Voor een zoetere twist kun je ook eens honing of een snufje kaneel proberen – vooral lekker bij geroosterde wortel.

wijnadvies

Geschikte partners zijn Bordeaux Blanc Sec, Entre-Deux-Mers, Bergerac Blanc Sec of de Cépage Sauvignon Blanc (9-11°C).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 325 kcal
vet 5 gram
verzadigd vet 3 gram
koolhydraten 54 gram
eiwit 8 gram