4 personen
uitdagend
60 min.
hoofdgerecht
home recepten Steak frites met bearnaisesaus

Steak frites met bearnaisesaus

ingrediënten


60 min
4 personen
4 biefstukken

dit product is niet beschikbaar

100 gram boter

dit product is niet beschikbaar

2 eidooiers

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel gedroogde dragon

dit product is niet beschikbaar

1 bosje dragon

dit product is niet beschikbaar

1 sjalot

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels wittewijnazijn

dit product is niet beschikbaar

3 eetlepels olijfolie

dit product is niet beschikbaar

5 eetlepels zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram kruimige aardappel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

keukenpapier

bakplaat met bakpapier

aluminiumfolie

  • 1 Snijd de aardappels in frietjes van circa 1 cm breed. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • 2 Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de sjalot. Laat iets afkoelen.
  • 3 Dep de frietjes droog met keukenpapier, doe in een kom en besprenkel met de zonnebloemolie en zout. Schud om, leg op de bakplaat en bak in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin. Schud halverwege om.
  • 4 Klop in een kom de azijn met de sjalot, dragon en eidooiers glad. Breng een pan met een laagje water aan de kook.
  • 5 Zet de warmtebron laag en zet de kom op de pan, de kom mag het water niet raken. Klop met een garde tot het mengsel lichter en wat dikker wordt.
  • 6 Smelt de boter. Neem de pan van de warmtebron en giet in een dun straaltje de gesmolten boter bij het eimengsel.
  • 7 Blijf roeren tot een mooie, gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Zet de kom weer op de pan met water om de saus warm te houden.
  • 8 Bestrijk de biefstukken rondom met de rest van de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Verhit een grillpan op middelhoge stand en gril de biefstukken aan beide kanten 2-3 minuten.
  • 9 Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Serveer met de friet en bearnaisesaus. Lekker met een groene salade.

bereidingstip

Fransen eten graag een frisse groene salade bij hun gerechten. Doe hiervoor botersla in een kom. Klop een vinaigrette van 1 eetlepel (dijon)mosterd met 2 eetlepels wittewijnazijn, 4 eetlepels olijfolie en 1 gesnipperde sjalot. Breng op smaak met zout en een flinke snuf peper. Besprenkel de groene salade met de vinaigrette.

wijnadvies

Een perfecte match met Mon Clocher Côtes du Rhône.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 700 kcal
vet 46 gram
verzadigd vet 18 gram
koolhydraten 34 gram
eiwit 35 gram