ovenvaste koekenpan
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
dit product is niet beschikbaar
ovenvaste koekenpan
bereiden
bereidingstip
<h4>Wat is tarte tatin?</h4> Tatin is een omgekeerde taart: je karamelliseert eerst fruit (klassiek: appel) met boter en suiker in een ovenbestendige pan, legt er een lap deeg overheen en bakt het geheel in de oven. Na het bakken keer je de taart om, zodat het glanzende, gekaramelliseerde fruit bovenop ligt. Het gerecht komt uit Frankrijk en werd beroemd door de zussen Tatin, die rond eind 19e eeuw in hun hotel-restaurant in Lamotte-Beuvron per ongeluk (of juist geniaal) deze taart op de kaart zetten. . <h4>Variëren met ander fruit</h4> • Peren: stevig en sappig; werk net als met appel. Conference of Doyenné du Comice doen het goed.<br/> • Steenfruit: abrikoos, perzik, nectarine of pruim. Halveer en ontpit; bak wat korter omdat ze sneller zacht worden.<br/> • Ananas of banaan: snijd in plakken of lange repen. Heerlijk met een snuf kaneel of vanille.<br/> • Kweepeer: eerst pocheren tot halfgaar; daarna verwerken als appel voor een diepe, florale smaak.<br/> <br/> Tip: kies altijd fruit dat zijn vorm redelijk houdt tijdens het garen. Leg de vorm royaal vol; fruit krimpt in de oven.. <h4>Je tarte tartin omdraaien</h4> <p>Laat de taart na het bakken 5-10 minuten staan zodat de karamel iets dikker wordt maar nog vloeibaar is. Snijd de rand los met een mesje, leg een groot bord of schaal op de pan, houd ovenwanten aan en keer in één vlotte beweging om. Mocht er een partje blijven plakken: wip het los en leg het terug.</p> . <h4>Kun je tarte tatin van tevoren maken?</h4> <p>Ja. Het lekkerst is ‘m dezelfde dag te bakken en in de pan te laten tot vlak voor serveren. Warm dan 10-15 min op in een oven van 160-175 °C en keer hem daarna om. Wil je nog verder vooruit werken? </br></br> Je kunt de appels al van tevoren karamelliseren en gekoeld bewaren, of de taart ongebakken (met voorgegaarde appels) samenstellen en kort laten opstijven in de koelkast; bak vlak voor het serveren. Afgebakken invriezen kán, maar de korst blijft dan iets minder knapperig.</p> . <h4>Wanneer moet ik een tarte tatin omdraaien?</h4> <p>Idealiter 5-10 minuten na het bakken: het borrelen is gestopt, de karamel is stroperig maar niet hard. Keer je te vroeg om, dan loopt er veel siroop weg en kan de korst verschuiven; wacht je te lang (20-30 min), dan hecht de karamel te sterk.</p> . <h4>Welke suiker voor tarte tatin?</h4> <p>Ga voor (fijne) kristalsuiker als je een mooie, heldere karamel wil maken. Een schepje lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker geeft net wat extra smaak, maar gebruik niet alleen basterd: dan wordt de saus sneller korrelig en toffee-achtig. Gebruik liever geen poedersuiker voor dit recept. </br></br> Voeg een paar druppels citroensap of een eetlepel water toe om te voorkomen dat de suiker gaat kristalliseren.</p> . <h4>Waar bestaat tarte tatin uit?</h4> <p>Basis: appels (stevige rassen zoals Elstar, Jonagold, Braeburn, Pink Lady of Granny Smith), boter, suiker en deeg (bladerdeeg). Optioneel: vanille, citroenrasp, kaneel en een snuf zout. Serveer bij voorkeur lauwwarm.</p>
voedingswaarde (per 100 gram/ml)
energie | 405 kcal |
vet | 21 gram |
verzadigd vet | 12 gram |
koolhydraten | 50 gram |
eiwit | 3 gram |
WEB01-SPAR-PU