4 personen
gemiddeld
20 min.
lunch, brunch
home recepten Tarte Tatin van tomaten

Tarte Tatin van tomaten

ingrediënten


20 min
4 personen
1 eetlepel Parmezaanse kaas

dit product is niet beschikbaar

1 handje basilicum

dit product is niet beschikbaar

1 rol bladerdeeg

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel balsamicoazijn

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels fijne tafelsuiker

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel olijfolie

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels boter

dit product is niet beschikbaar

3 takjes rozemarijn

dit product is niet beschikbaar

10 trostomaten

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenvaste koekenpan

deegroller

  • 1 Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de tomaten door de bovenkant doormidden. Lepel de zaadlijsten eruit met een eetlepel (bewaar eventueel in de diepvries voor een ander gerecht, zoals tomatensaus of -soep). Bestrooi de tomatenhelften met zout en peper. Hak de rozemarijnnaaldjes grof.
  • 2 Verhit de boter met de olie in de ovenbestendige koekenpan op middelhoge stand. Strooi de suiker erbij zodra de boter is gesmolten. Leg de tomaten in de koekenpan tegen elkaar aan met de bolle kanten naar beneden. Bak afgedekt circa 5 minuten. Keer ze om en voeg de azijn toe. Gaar de tomaten nog circa 3 minuten en keer ze nogmaals, zodat de bolle kanten weer naar onderen staan. Bestrooi met de rozemarijn en knoflook.
  • 3 Rol het bladerdeeg iets uit met een deegroller en snijd er een cirkel uit van 28 cm ø. Leg dit deeg over de tomaten en druk de randen onder de buitenste tomaten. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • 4 Bak de taart circa 25 minuten in het midden van de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is. Laat de pan 5 minuten afkoelen en keer de tarte Tatin dan met pan en al op een grote schaal. Snijd in stukken. Bestrooi met de basilicum en wat Parmezaanse kaas.

bereidingstip

Let op: de kaas in dit recept kan dierlijk stremsel bevatten. Wil je het recept strikt vegetarisch maken? Gebruik dan kaas met vegetarisch stremsel, deze is herkenbaar aan een vegetarisch logo.

wijnadvies

Een tarte Tatin van tomaten, je moet het maar durven. Schenk bij dit gewaagde gerecht de Zuidkaap Red. Deze soepele Zuid-Afrikaanse rode wijn met kersenfruit is nog roder dan deze hartige taart.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 365 kcal
vet 24 gram
verzadigd vet 12 gram
koolhydraten 32 gram
eiwit 5 gram
Terugroepactie | Kips Vega Paté