4 personen
uitdagend
60 min.
hoofdgerecht
home recepten Tempura van wintergroenten

Tempura van wintergroenten

ingrediënten


60 min
4 personen
200 milliliter olijfolie

dit product is niet beschikbaar

2 teentjes knoflook

dit product is niet beschikbaar

20 gram blanke amandelen

dit product is niet beschikbaar

1 groene peper

dit product is niet beschikbaar

1 bosje platte peterselie

dit product is niet beschikbaar

1 bosje verse koriander

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter arachideolie

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels sesamzaad

dit product is niet beschikbaar

250 milliliter koolzuurhoudend bronwater

dit product is niet beschikbaar

100 gram maizena

dit product is niet beschikbaar

100 gram zelfrijzend bakmeel

dit product is niet beschikbaar

4 kleine rauwe bieten
1 kilogram gemengde wintergroenten

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

meloenbolletjessteker

bakplaat met bakpapier

  • 1 Schil de groenten en snijd ze in gelijke, niet te dikke, repen of stukken. Kook de bietjes in water met wat zout in circa 40 minuten gaar.
  • 2 Giet af en snijd het kapje eraf. Hol ze uit met een bolletjessteker of spits lepeltje en houd ze afgedekt apart. Bewaar ook de bolletjes.
  • 3 Maal voor de pesto de kruiden, groene peper, amandelen en knoflook in een keukenmachine een paar keer kort. Voeg de olijfolie toe en maal tot een grove pesto. Breng op smaak met zout.
  • 4 Zeef voor het tempurabeslag het bakmeel met de maïzena en wat zout. Giet er al kloppend het water bij tot het beslag de dikte heeft van room. Roer de sesamzaadjes en (chili)peper erdoor.
  • 5 Verhit de olie in een hoge pan. Bestuif de groenten met wat maïzena en haal ze door het beslag.
  • 6 Frituur de wintergroenten in porties steeds een paar minuten en laat ze niet te bruin worden. Laat uitlekken op de bakplaat in de oven op 50°C.
  • 7 Zet de gekookte uitgeholde bietjes op borden en vul ze met de pesto. Leg van elke soort tempuragroente een paar stukjes op het bord en bestrooi met wat sesamzaad en koriander. Leg er wat bolletjes van de uitgeholde biet omheen.

bereidingstip

Tempura is een Japanse bereidingswijze waarbij ingrediënten in beslag worden gedoopt en kort gefrituurd. Voor een extra leuk effect kun je de groenten ook slechts voor de helft in het beslag onderdompelen in plaats van helemaal.. <h4>Wat is het verschil tussen tempura en normaal beslag?</h4> Tempura-beslag is lichter en krokanter dan normaal beslag. Het wordt vaak gemaakt met ijskoud water, bloem en soms ei, waardoor het beslag bij het frituren luchtig en knapperig blijft. Gewoon beslag (zoals voor pannenkoeken of vissticks) is dikker en zwaarder, en bevat meestal melk of bier en rijsmiddelen, wat zorgt voor een andere structuur en bite.. <h4>Waar komt tempura vandaan?</h4> Tempura is een Japans gerecht, maar het is oorspronkelijk geïntroduceerd door Portugese missionarissen in de 16e eeuw. Zij gebruikten een frituurtechniek tijdens de vastenperiode (‘tempora’ in het Latijn, wat de naam verklaart). De Japanners namen deze techniek over en ontwikkelden hun eigen variant: licht, knapperig en verfijnd. . <h4>Wat is een goede vervanger voor bloem in tempura?</h4> Een goede vervanger voor bloem in tempura is rijstmeel. Dit geeft zelfs een nog krokanter resultaat en is bovendien glutenvrij. Ook een combinatie van maizena en bloem (of alleen maizena) kan werken als alternatief, vooral als je een extra luchtig beslag wilt. . <h4>Welke saus bij tempura?</h4> Traditioneel wordt tempura geserveerd met tentsuyu: een lichte dipsaus van dashi (Japanse bouillon), sojasaus en mirin. Je kunt ook een simpele sojasaus met een scheutje rijstazijn gebruiken. Zin in iets pittigers? Dan is een sriracha-mayo of zoete chilisaus ook lekker, al is dat minder klassiek.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 950 kcal
vet 84 gram
verzadigd vet 12 gram
koolhydraten 35 gram
eiwit 8 gram