4 personen
eenvoudig
30 min.
lunch, hoofdgerecht

Uiensoep

ingrediënten


30 min
4 personen
2 theelepels gedroogde tijm

dit product is niet beschikbaar

1 theelepels groentebouillon
150 milliliter droge witte wijn

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel kerriepoeder

dit product is niet beschikbaar

25 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

600 gram uien

dit product is niet beschikbaar


  • 1 Snijd de uien in ringen. Smelt in een soeppan de boter. Bak de uienringen in 8-10 min. lichtbruin en gaar.
  • 2 Bestrooi de uien met de kerrie en bak nog 1 min. Schenk de wijn in de pan. Voeg ook de bouillon en tijm toe. Breng aan de kook.
  • 3 Kook de soep 15 min. op een middelhoge stand. Breng de soep op smaak met zout en peper.

bereidingstip

Het geheim van de beste uiensoep? Zorg ervoor dat de uien goed gekaramelliseerd zijn, dit is essentieel voor de smaak. . <h4>De beste basis</h4> • De beste bouillon voor uiensoep is zelfgemaakt. Zelfgemaakte bouillon heeft een rijke, diepe smaak. Kies <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/groentebouillon-met-groene-kruiden/">groentebouillon</a> of zelf getrokken <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/basisrecept-runderbouillon/">runderbouillon</a>. <br/> • Gele uien zijn het meest geschikt, die geven een zachte, lichtzoete smaak. Mag het iets anders? Gebruik rode uien voor een mildere, iets zoetere uiensoep. <br/> • Voor 1 liter uiensoep heb je ongeveer 500-750 gram uien nodig. Dit komt neer op zo'n 3-5 middelgrote uien. <br/> • Voeg kruiden toe tijdens het trekken: tijm, laurier en eventueel een kruidnagel, daarmee krijg je de uiensoep op smaak. <br/> • Voeg een beetje suiker of balsamicoazijn toe, dat kan de zoetheid van de uien versterken.. <h4>Serveertips</h4> • Leg voor gegratineerde uiensoep in elke (ovenvaste!) kom 2 plakjes stokbrood van een dag oud. Bestrooi het brood met 150 g geraspte gruyèrekaas. Zet de kommen onder de hete ovengrill en laat de kaas in 4-5 min. smelten en goudgeel kleuren.<br/> • Of beleg plakjes brood met gruyère of belegen kaas en laat de kaas in de oven (200ºC) in 6-8 min. smelten. Serveer de kaascroutons in of bij de soep. . <h4>Wat doet uiensoep voor je?</h4> Uiensoep is lekker voedzaam, door de vitamines, mineralen en antioxidanten. Onder meer de vitaminen C ondersteunen je immuunsysteem. Een mooi voordeel: deze soep draagt bij aan een soepele spijsvertering.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 261 kcal
vet 8 gram
verzadigd vet 4 gram
koolhydraten 13 gram
eiwit 4 gram