4 personen
eenvoudig
25 min.
hoofdgerecht
home recepten Witlofschotel met ham en kaas

Witlofschotel met ham en kaas

ingrediënten


25 min
4 personen
250 gram gekookte ham

dit product is niet beschikbaar

250 gram oude kaas

dit product is niet beschikbaar

250 gram belegen kaas

dit product is niet beschikbaar

nootmuskaat

dit product is niet beschikbaar

500 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

40 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

40 gram boter

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram witlof

benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd een dun plakje van de onderkant van de stronkjes witlof, maar laat ze heel. Kook de witlof 12-15 minuten voor in water met zout. Laat daarna goed uitlekken.
  • 2 Smelt de boter voor de saus. Voeg de bloem toe, roer door en laat de bloem 2 minuten garen. Giet de melk al kloppend in gedeelten erbij tot een gebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Meng de helft van de kaas erdoor.
  • 3 Rol de stronkjes witlof steeds in een plak ham en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Giet de saus erover en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schotel circa 20 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is.

bereidingstip

Serveer de witlofschotel met ham en kaas met aardappelpuree, voeg hieraan 1 eetlepel grove mosterd of peterselie toe. . Vervang de gekookte ham in deze witlofschotel met ham een kaas ook eens door rauwe ham.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 540 kcal
vet 34 gram
verzadigd vet 22 gram
koolhydraten 20 gram
eiwit 35 gram