4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Zalm uit de oven

Zalm uit de oven

ingrediënten


30 min
4 personen
800 gram kikkererwten

dit product is niet beschikbaar

50 gram zongedroogde tomaatjes

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel olijfolie

dit product is niet beschikbaar

600 gram zalmfilets

dit product is niet beschikbaar

1 groentebouillon van tablet

dit product is niet beschikbaar

50 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

4 preien

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

ovenschaal

  • 1 Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de prei in ringen van 1 cm en doe ze met de boter en 200 ml water in een pan. Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng aan de kook. Schep de prei om en laat 10 min. zachtjes stoven met een deksel op de pan.
  • 2 Verdeel intussen de zalmfilet in 4 gelijke stukken en bestrooi ze met zout en peper. Vet de bodem van een ovenschaal in met de olie en leg de zalmfilets erin. Bak ze in de oven in 12-15 min. gaar.
  • 3 Snijd de tomaatjes in reepjes. Spoel de kikkererwten af onder koud, stromend water en laat uitlekken. Voeg de tomaatjes en kikkererwten toe aan de prei en stoof samen nog 5 min.
  • 4 Serveer de zalmmoten op de gestoofde prei met kikkererwten en schep er wat van het stoofvocht over.

bereidingstip

• Hoelang je rauwe zalm in de oven moet, is afhankelijk van de dikte. Een goede vuistregel hiervoor is dat je 10 minuten bakt per centimeter dikte van de zalm.<br/> • Hoe weet je dat je zalm gaar is? Kijk dan naar de zalm. Is die ondoorzichtig geworden? Dan zit je goed. Extra controle? Prik met je vork in het dikste deel. Als de zalm makkelijk uit elkaar valt, is-ie gaar.<br/> • Sneller garen? Doe dan een stuk aluminiumfolie over de ovenschaal. Afdekken is niet verplicht, maar je stoomt je zalm zo beter. Dan is-ie niet alleen eerder klaar, maar wordt-ie ook een stuk sappiger.<br/> • Hoelang moet zalm met aluminiumfolie in de oven? Hou dan 5-6 minuten aan per centimeter dikte. . <h4>Serveertips</h4> • Sprenkel wat citroensap op je zalm, of serveer hem met een citroenschijfje. <br/> • Behalve gestoofde prei, kun je zalm ook eten met venkel, bosui of courgette. Die hebben een milde smaak die vergelijkbaar is met de zalm. Iets meer bite? Kies dan voor spinazie of groene asperges. <br/> • Zalm is een goede toevoeging aan heel veel gerechten. Je kunt de vis goed combineren met allerlei soorten groenten. Kook bijvoorbeeld eens de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/aspergesoep-met-zalm/">aspergesoep met zalm</a>, de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/zalm-broccolitaart/">zalm-broccolitaart</a>, of de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/tagliatelle-met-spinazie-en-zalm/">tagliatelle met spinazie en zalm</a>.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 653 kcal
vet 36 gram
verzadigd vet 11 gram
koolhydraten 38 gram
eiwit 29 gram