4 personen
gemiddeld
25 min.
voorgerecht
home recepten Zalmtartaar

Zalmtartaar

ingrediënten


25 min
4 personen
10 gram platte peterselie

dit product is niet beschikbaar

250 gram zalmfilets

dit product is niet beschikbaar

1 komkommer

dit product is niet beschikbaar

1 theelepel honing

dit product is niet beschikbaar

2 eetlepels zonnebloemolie

dit product is niet beschikbaar

100 milliliter wittewijnazijn

dit product is niet beschikbaar

2 sjalotjes

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

kookring

  • 1 Snipper de sjalotten heel fijn. Meng de sjalot met 1 el azijn, de olie en de honing.
  • 2 Snijd de ongeschilde komkommer in de lengte door, schraap de zaadlijsten er met een lepel uit en snijd het vruchtvlees in miniblokjes. Snijd de zalmfilet in even grote blokjes.
  • 3 Schep de komkommer om met de zalmfilet en breng de tartaar op smaak met zout en peper.
  • 4 Zet de kookring op een bord en vul deze met de zalmtartaar. Druk een beetje aan en verwijder de kookring. Vorm zo 4 taartjes. Druppel de sjalottenvinaigrette erover. Snijd de peterselie fijn en bestrooi de zalmtartaar ermee.

bereidingstip

• Je kunt de zalm en komkommerblokjes ruim van tevoren snijden en de dressing klaarmaken. </br> • Meng de tartaar pas kort voor het serveren: dan blijft alles fris en stevig. </br> • Bewaar de gesneden ingrediënten apart, afgedekt, maximaal 1 dag in de koelkast.. <h4>Geen kookring? Geen probleem</h4> Geen kookring in huis? Gebruik een schone blikring (bijv. van een tonijnblik) waarvan je de onder- en bovenkant verwijdert. Of schep de tartaar in een kommetje, druk aan en stort omgekeerd op het bord. Even gladstrijken met een lepel en je krijgt alsnog een mooie vorm. . <h4>Feestelijke serveertips</h4> • Serveer de tartaar op een koud bord. </br> • Werk af met een toefje crème fraîche, een blaadje dille of wat zalmeitjes voor een luxe uitstraling. </br> • Ook lekker met een krokant toastje ernaast of een flinterdun plakje radijs bovenop. . <h4>Wat voor zalm gebruik je voor tartaar?</h4> Gebruik verse, rauwe zalmfilet uit het koelvak – geen gerookte of voorgegaarde variant. Let op versheid en uiterlijk: de zalm moet glanzen, stevig aanvoelen en neutraal ruiken. Vermijd zalm met een visachtige geur of losse structuur. . <h4>Kan ik citroen op rauwe zalm doen?</h4> Ja, maar in kleine hoeveelheden. Citroensap gaart de vis licht. Dat kan een gewenste frisheid geven, maar te veel maakt de structuur papperig. Gebruik het dus spaarzaam. . <h4>Variatietip</h4> Serveer op elk zalmtartaartje nog een gepocheerd ei: breng een laag water van 10 cm met 1 el wittewijnazijn aan de kook. Breek 4 eieren één voor één in een beker of een kommetje. Zorg ervoor dat de dooier heel blijft. Laat ze na elkaar in het water glijden en pocheer ze 3 min. net onder het kookpunt. Schep de eieren met een schuimspaan uit het vocht, laat ze uitlekken en leg ze op de zalmtartaartjes.  


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 180 kcal
vet 11 gram
verzadigd vet 2 gram
koolhydraten 4 gram
eiwit 20 gram