12 personen
eenvoudig
30 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Zandkoekjes bakken

Zandkoekjes bakken

ingrediënten


30 min
12 personen
1 eetlepel water

dit product is niet beschikbaar

1 eidooier

dit product is niet beschikbaar

125 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

1 zakje vanillesuiker

dit product is niet beschikbaar

75 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

200 gram bloem

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

vershoudfolie

deegroller

uitsteekvormpje

bakplaat met bakpapier

  • 1 Meng de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg ze samen met de eidooier toe. Snijd de boter met 2 messen door het bloemmengsel tot je een kruimelig deeg hebt.
  • 2 Voeg het water toe en kneed het deeg kort tot een stevige bal. Voeg wat water toe als het deeg te droog is. Voeg een beetje bloem toe als het deeg te plakkerig is. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 30 min. rusten in de koelkast.
  • 3 Verwarm de oven voor op 170°C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van een ½ cm dik. Steek met de uitsteekvormpjes koekjes uit en leg ze met 2 cm tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • 4 Bak de koekjes in het midden van de oven in 15 min. goudbruin gaar. Laat 10 min. afkoelen op de bakplaat. Neem daarna de koekjes er vanaf en laat ze verder afkoelen op een rooster.

bereidingstip

• Doe wat bloem op je deegroller en werkblad. Dat voorkomt plakken. Strooi ook wat bloem op het deeg. Gebruik niet te veel, want dan wordt het deeg te droog.<br/> • Laat het zanddeeg minstens 30 min. rusten in de koelkast. Koud deeg is namelijk minder plakkerig.<br/> • Ongezouten roomboter is de lekkerste boter voor zandkoekjes. Die zorgt voor een volle, romige smaak en voor brosheid. Margarine maakt het deeg slap.<br/> • Houd 170°C aan voor onder- en bovenwarmte. Voor een heteluchtoven kun je 150-160°C aanhouden. Bak niet te lang, want de koekjes harden pas volledig uit tijdens het afkoelen. . <h4>Variatietips</h4> • Voeg aan het deeg van deze zandkoekjes ook eens 1 el cacao of ½ el kaneel toe. Of maak chocolate chip cookies en voeg 75 g fijngehakte chocolade toe.<br/> • Je kunt de koekjes na het bakken ook voor de helft in gesmolten chocolade dopen.<br/> • Of bestrijk ze met een glazuur van 100 g gezeefde poedersuiker en ½ el sinaasappelsap, of vervang dit sap door koffie.<br/> • Zandkoekjes lenen zich heel goed voor allerlei leuke vormpjes. Verschillende koekjesvormen gebruiken maakt bakken bovendien veel leuker, vooral wanneer kinderen meehelpen.. <h4>Zandkoekjes bewaren</h4> • Zandkoekjes blijven 1-2 weken goed in een koekjestrommel, op kamertemperatuur. Zet de trommel op een koele, droge plek.<br/> • Het deeg kun je ook in de koelkast bewaren, maximaal 3 dagen. Wikkel het in folie of doe het in een luchtdichte bak.<br/> • In de vriezer is je deeg tot 3 maanden houdbaar. Verpak het in plastic, of in een diepvrieszak. Ontdooi het deeg niet op kamertemperatuur, maar in de koelkast. Anders wordt het plakkerig. <br/> • Het is beter om ongebakken deeg in te vriezen dan koekjes die al gebakken zijn. Bij het afbakken krijg je dan weer heerlijk verse zandkoekjes.. <h4>Besparingstip</h4> Zelf zandkoekjes bakken is goedkoper dan wanneer je ze in de winkel koopt. Let wel op dat de basisingrediënten vaak in grootverpakkingen worden verkocht. Je moet dan veel koekjes in één keer bakken, of je deeg bewaren (zie ook de bewaartips hierboven). Weggooien is immers zonde (en duurder).


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 135 kcal
vet 8 gram
verzadigd vet 5 gram
koolhydraten 14 gram
eiwit 1 gram