8 personen
gemiddeld
60 min.
nagerecht, nagerecht/gebak
home recepten Zoete rijsttaart met speculaaskruidenbodem

Zoete rijsttaart met speculaaskruidenbodem

ingrediënten


60 min
8 personen
2 eieren

dit product is niet beschikbaar

150 gram dessertrijst

dit product is niet beschikbaar

100 gram suiker

dit product is niet beschikbaar

1 liter volle melk
1 vanillestokje

dit product is niet beschikbaar

1 ei

dit product is niet beschikbaar

1 eetlepel speculaaskruiden

dit product is niet beschikbaar

bloem

dit product is niet beschikbaar

300 gram bloem

dit product is niet beschikbaar

200 gram boter

dit product is niet beschikbaar

100 gram bruine basterdsuiker

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

vershoudfolie

bakpapier

lage taartvorm met ribbelrand

  • 1 Vermeng de suiker en boter met elkaar en zeef de bloem en speculaaskruiden erboven. Kneed dit met een eetlepel van het losgeklopte ei snel tot een soepel deeg. Verpak het in vershoudfolie of bakpapier en laat het in de koelkast minimaal een uur opstijven.
  • 2 Maak ondertussen de vulling: schraap het merg uit het vanillestokje. Breng de melk aan de kook met het vanillestokje en merg, suiker en rijst en laat op lage stand in 20 minuten zachtjes gaar koken. Roer af en toe over de bodem.
  • 3 Giet over in een schaal, verwijder het vanillestokje en laat een beetje afkoelen.
  • 4 Verwarm de oven voor op 175°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Vet de taartvorm in en bekleed met het deeg. Snijd de bovenkant van de rand netjes bij.
  • 5 Klop de eieren met het overgebleven deel van het losgeklopte ei in een paar minuten lichtgeel en schuimig en roer dit door de rijstepap tot alles goed is vermengd. Stort dit in de deegvorm en strijk de bovenkant glad.
  • 6 Bak de taart in het midden van de oven in 30 à 40 minuten gaar en lichtbruin.
  • 7 Laat helemaal afkoelen buiten de koelkast en garneer eventueel met stijf geslagen slagroom.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 585 kcal
vet 27 gram
verzadigd vet 17 gram
koolhydraten 72 gram
eiwit 13 gram