4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Zuurkool ovenschotel

Zuurkool ovenschotel

ingrediënten


30 min
4 personen
500 gram zuurkool

dit product is niet beschikbaar

300 gram gerookte spekreepjes

dit product is niet beschikbaar

50 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

2 uien

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram kruimige aardappels

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

pureestamper

ovenschaal

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in ruim water met zout in 20 min. gaar.
  • 2 Smelt in een koekenpan 15 g boter. Bak de spekreepjes 4 min. Snipper intussen de uien. Voeg de ui toe en bak nog 4 min.
  • 3 Schep de zuurkool door het spek-uienmengsel. Smoor de zuurkool 10 min. op een lage stand. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  • 4 Giet de aardappelen af; vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met voldoende kookvocht en 20 g boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
  • 5 Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel er de zuurkool over en dek af met de rest van de aardappelpuree. Strijk glad en trek met een vork eventueel een mooi patroon in de puree.
  • 6 Verdeel de resterende 15 g boter in kleine vlokjes over de puree. Bak de zuurkoolschotel in de oven in 30 min. lichtbruin en knapperig.

bereidingstip

Zo maak je zuurkool perfect klaar in de oven:<br/> • Laat de zuurkool eerst even smoren in de pan, bijvoorbeeld met spek of ui. Zo wordt de smaak zachter. Daarna in de ovenschaal, samen met puree of aardappelplakjes. Reken op 30 min. in de oven (200°C), langer mag ook voor nog zachtere kool. <br/> • Dek de schotel eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt, haal het folie de laatste minuten weg voor een krokant korstje. <br/> • Voeg een scheutje bouillon of witte wijn toe aan de zuurkool voordat je de schotel opbouwt, zo blijft het gerecht lekker smeuïg <br/> • Werk de bovenkant af met wat geraspte kaas voor een romige, gratiné laag. . <h4>Hoe maak je zuurkool minder zuur?</h4> Je hoeft zuurkool niet af te spoelen. Zo behoud je de vitamines én de smaak. Minder zuur maken? Giet het overtollige vocht dan af. Kook een gesneden appel, ananas of een handje rozijnen mee. Nóg verrassender? Maak dan kennis met de <a href="https://www.boodschappen.nl/recept/zuurkoolschotel-met-gehakt-en-banaan/">zuurkoolschotel met gehakt en banaan</a>. . <h4>Waarom moet zuurkool zo lang koken?</h4> Zuurkool wordt zachter en milder van smaak als je hem langer stooft. De zuren worden dan subtieler en de smaken trekken beter in je gerecht. Bij ovenschotels zorgt lang garen bovendien voor een mooie, smeuïge structuur. . <h4>Tips voor smeuïge aardappelpuree</h4> • Gebruik kruimige aardappelen.<br/> • Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet af en laat ze goed uitstomen.<br/> • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper, of anders met een pureeknijper. Gebruik liever geen mixer.<br/> • Roer niet te lang door.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 669 kcal
vet 30 gram
verzadigd vet 16 gram
koolhydraten 77 gram
eiwit 21 gram