4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Zuurkoolstamppot met spekjes

Zuurkoolstamppot met spekjes

ingrediënten


30 min
4 personen
125 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

300 gram gerookte spekreepjes

dit product is niet beschikbaar

30 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

500 gram zuurkool

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram kruimige aardappel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

pureestamper

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Bewaar de rest van de aardappelen op een koele, donkere, droge plek zoals een kelder of voorraadkast in een papieren zak, net of open mand. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar.
  • 2 Smelt intussen in een koekenpan 15 g boter. Bak de spekreepjes in 4 min. op een middelhoge stand uit. Laat de zuurkool uitlekken en schep erdoor, en laat afgedekt in 10 min. gaar smoren. Verwarm de melk met de resterende boter.
  • 3 Giet de aardappelen af. Stamp ze met het melk-botermengsel tot een smeuïge puree. Schep het spek met de zuurkool erdoor. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.

bereidingstip

Wil je een mildere stamppot? Dan kun je zuurkool voor het koken afspoelen. Giet het vocht af en spoel de zuurkool kort onder koud water. Voor extra frisse stamppot laat je de zuurkool juist zo, zonder afspoelen. . <h4>De juiste verhouding tussen aardappel en zuurkool</h4> Voor de lekkerste stamppot zuurkool, houd je deze verhoudingen aan: 1 kilo aardappelen en 500 gram zuurkool.. <h4>Kun je zuurkool samen met aardappels koken?</h4> Beter van niet. Het zuur van de zuurkool zorgt ervoor dat de aardappelen minder goed gaar worden. Kook daarom eerst de aardappelen en de zuurkool apart voor je er stamppot van maakt. . <h4>Zuurkool koken voor stamppot</h4> Zuurkool kook je het beste in een beetje water, bouillon, wijn of appelsap, 15-20 min. Zo wordt de zuurkool zachter en wat milder van smaak. . <h4>Wat eet je bij de zuurkoolstamppot?</h4> Dit gerecht is lekker met saucijsjes of slavinken en mosterd. . <h4>Variatietips</h4> • Kook met de zuurkool eens 1 in blokjes gesneden appel mee.<br/> • Ben je zelf vegetariër of sluiten er mensen aan die (liever) geen vlees eten? Vervang de spekjes dan door plantaardige spekjes.<br/> • Voor een romige stamppot kun je wat extra boter of een scheutje room toevoegen aan de puree.<br/> • Zin in een twist? Breng de stamppot op smaak met wat kerriepoeder. Ook mosterd, nootmuskaat of karwijzaad geven extra diepte.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 494 kcal
vet 24 gram
verzadigd vet 10 gram
koolhydraten 48 gram
eiwit 16 gram
Terugroepactie | GoVega! plantaardige burger