4 personen
eenvoudig
30 min.
hoofdgerecht
home recepten Zuurkoolstamppot met spekjes

Zuurkoolstamppot met spekjes

ingrediënten


30 min
4 personen
100 milliliter melk

dit product is niet beschikbaar

200 gram mager gerookt spek

dit product is niet beschikbaar

75 gram roomboter

dit product is niet beschikbaar

500 gram zuurkool

dit product is niet beschikbaar

1 kilogram kruimige aardappel

dit product is niet beschikbaar


benodigdheden

pureestamper

  • 1 Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar.
  • 2 Kook intussen de zuurkool in een scheut water in 20 min. gaar.
  • 3 Smelt intussen de helft van de boter en bak de spekblokjes uit. Verwarm de melk.
  • 4 Giet de aardappelen af, giet de melk erbij, voeg de rest van de boter toe en stamp tot een gladde puree.
  • 5 Giet de zuurkool af en schep met de spekjes door de puree. Verwarm de stamppot, al roerend, nog even en breng op smaak met zout en peper.

bereidingstip

Wil je een mildere stamppot? Dan kun je zuurkool voor het koken afspoelen. Giet het vocht af en spoel de zuurkool kort onder koud water. Voor extra frisse stamppot laat je de zuurkool juist zo, zonder afspoelen. . <h4>De juiste verhouding tussen aardappel en zuurkool</h4> Voor de lekkerste stamppot zuurkool, houd je deze verhoudingen aan: 1 kilo aardappelen en 500 gram zuurkool.. <h4>Kun je zuurkool samen met aardappels koken?</h4> Beter van niet. Het zuur van de zuurkool zorgt ervoor dat de aardappelen minder goed gaar worden. Kook daarom eerst de aardappelen en de zuurkool apart voor je er stamppot van maakt. . <h4>Zuurkool koken voor stamppot</h4> Zuurkool kook je het beste in een beetje water, bouillon, wijn of appelsap, 15-20 min. Zo wordt de zuurkool zachter en wat milder van smaak. . <h4>Wat eet je bij de zuurkoolstamppot?</h4> Dit gerecht is lekker met saucijsjes of slavinken en mosterd. . <h4>Variatietips</h4> • Kook met de zuurkool eens 1 in blokjes gesneden appel mee.<br/> • Ben je zelf vegetariër of sluiten er mensen aan die (liever) geen vlees eten? Vervang de spekjes dan door plantaardige spekjes.<br/> • Voor een romige stamppot kun je wat extra boter of een scheutje room toevoegen aan de puree.<br/> • Zin in een twist? Breng de stamppot op smaak met wat kerriepoeder. Ook mosterd, nootmuskaat of karwijzaad geven extra diepte.


voedingswaarde (per 100 gram/ml)

energie 510 kcal
vet 30 gram
verzadigd vet 16 gram
koolhydraten 41 gram
eiwit 14 gram