alles over de citroen

herkomst & beschikbaarheid van de citroen

Citroenen komen van oorsprong uit de moesson­ gebieden in Zuidoost-Azië waar deze 'vitamine­ C-bommetjes' al meer dan 4000 jaar worden gecultiveerd. Citroenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en worden geïmporteerd uit Israël, Turkije, Uruguay, Spanje, Zuid-Afrika en Argentinië.

citroenen zijn zó lekker

Citroen is verfrissend zuur van smaak en activeert de smaak­ papillen. Het sappige, lichtgele, zure vruchtvlees kan de smaak van ander voedsel versterken. Citroensap wordt veel gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te brengen en verkleuring van fruit tegen te gaan. De schil van de citroen wordt gebruikt om gerechten een speciaal aroma te geven. Verder wordt citroen in schijfjes gebruikt als decoratie bij zoete en hartige gerechten, bij thee of koude dranken en als garnering voor alcoholische dranken.

Een citroen is altijd geel van kleur en heeft een dikke of dunne, gladde of ruwe schil. De schil bevat aromatische etherische oliën en een goede citroen zal de lucht met zijn geur doordringen. Het vruchtvlees is sappig en zuur. Het formaat van de vrucht is verschillend.

2 personen
15 min
4 personen
20 min
8 personen
30 min
4 personen
25 min

kwaliteit van de citroen

Citroenen horen een glanzende, stevige schil te hebben en egaal van kleur te zijn. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen.

zo bewaar je citroenen

Citroenen zijn buiten de koelkast minstens een week te bewaren.

tips om citroenen schoon te maken

Bij gebruik van de citroenschil de schil voor gebruik goed schoonmaken. Bij gebruik van het citroensap de vrucht door­ midden snijden en uitpersen.

citroenen zijn lekker te combineren met...