alles over de granaatappel

herkomst & beschikbaarheid van de granaatappel

Granaatappels komen oorspronkelijk uit Perzië en worden al eeuwenlang verbonden met allerlei culturen en religies. De bloemen van de granaat­ appel vormden het symbool voor de liefde en de pitjes een symbool van vruchtbaarheid. De granaat­ appel is jaarrond beschikbaar. Van juli tot en met januari uit Spanje, Turkije, Israël en Iran. Van januari tot en met juni uit Peru.

granaatappelen zijn zó lekker

De granaatappel heeft een frisse zoetzure smaak. De granaat­ appel kan rauw gegeten worden, maar er zijn tal van andere toepassingen. Zo zijn de zaadjes fraai op bijvoorbeeld een fruitsalade of als decoratie voor een romig dessert, ijs of een kaastaart. Ook smaken ze heerlijk in combinatie met amandelen en vormen ze een bijzondere garnering voor couscous. In India en Pakistan worden ze ook gebruikt in vleesgerechten. Verder kan de granaatappel worden gebruikt voor sappen: pers het sap voorzichtig uit met behulp van een handmatige citruspers. Met een elektrische pers verpulveren de zaadjes, wat het sap bitter maakt.

De granaatappel behoort botanisch gezien tot de bessen. De vrucht is een schijnbes ter grootte van een sinaasappel en is enigszins uivormig. De vrucht heeft een leerachtige, roodgouden schil en een grote bloemkelk of kroon. De vrucht is rood­ bruin van kleur en binnenin verdelen witachtige vliezen de vrucht in partjes. Deze partjes bestaan uit geleiachtig, donkerrood vruchtvlees met talloze eetbare witte pitjes. Van de granaatappel zijn alleen de zaden, of eigenlijk het omhulsel daarvan, in culinair opzicht van belang.

kwaliteit van de granaatappel

De vruchten dienen een glanzende stevige schil te hebben. Controleer de kwaliteit door te kijken.

zo bewaar je granaatappelen

De kleur van de schil verandert na het plukken niet meer, maar het vruchtvlees kleurt door van geelrood naar roodbruin. Een granaatappel die zwaar aanvoelt voor zijn grootte zit waarschijnlijk vol sap. Kies bij voorkeur de glanzende vruchten en negeer vruchten met een harde schil. Granaatappels zijn in de koelkast een week houdbaar.

Let op: ook al lijkt de vrucht uitgedroogd, het vruchtvlees blijft goed eetbaar.

tips om granaatappelen schoon te maken

Snijd de steelaanzet wigvormig uit en trek de vrucht uit elkaar om granaatappelpitten uit de vrucht te halen. Druk de pitten naar buiten en vang ze op.

granaatappels zijn lekker te combineren met...
Spar Serranoham
3. 30
Spar Serranoham Pak 100 gram
3. 30
komkommer
1. 29
komkommer Wikkel 1 Stuks
1. 29
Nieuwe recalls | Saté Schnitzel 2 stuks