alles over de mango

herkomst & beschikbaarheid van de mango

De mango is oorspronkelijk afkomstig uit Oost­ Azië. De grootste producent van mango's is India, maar vrijwel de gehele oogst wordt in het land zelf geconsumeerd. Mango's zijn het hele jaar door verkrijgbaar uit Brazilië. Ook komen ze in bepaalde periodes uit Peru, Senegal, Ivoorkust en Israël.

mango's zijn zó lekker

Een mango smaakt fris en vol, met een pikante, exotische nuance. Mango's zijn heerlijk om uit de hand te eten, eventueel met een beetje limoen- of citroensap. Verder vormen ze een exotisch ingrediënt in fruitsalades en zijn ze gepureerd in sorbets en ijs te verwerken. Daarnaast smaken mango's goed bij gerookt vlees, parrnaham en gerookte kip of als verfrissend bijgerecht bij kruidige gerechten en kerrieschotels. Meng rijpe mango's met chilipepers voor overheerlijke salsa. Onrijpe vruchten zijn te gebruiken in mangochutney en tafelzuur, die goed bij koud vlees en kerrieschotels passen.

Er bestaan meer dan duizend soorten mango's, die in smaak en afmetingen zeer uiteenlopen. De vruchten zijn rijp, groen , geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, licht oranje van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

4 personen
15 min
4 personen
30 min
8 personen
30 min

kwaliteit van de mango

Een mango hoort bij lichte vingerdruk iets mee te geven. De schil is gaaf en de vrucht ruikt aangenaam. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen. De kleur van de mango zegt niets over de rijpheid. Een aantal mangosoorten blijft groen of wordt alleen gedeeltelijk rood als ze rijpen en volrijp zijn.

zo bewaar je mango's

Bewaar een rijpe mango koel, een niet rijpe mango bij kamertemperatuur.

tips om mango's schoon te maken

Zet de vrucht rechtop en snijd met een scherp mes van boven naar beneden langs de pit. Neem één helft, kerf het vrucht­vlees met een mes in een blokjes patroon. Zorg ervoor dat het mes niet door de schil gaat. Keer de schil naar buiten en verwijder de blokjes uit de schil door deze met een scherp mes te verwijderen, of eet de blokjes van de schil.

Terugroepactie | Kips Vega Paté