alles over meloenen

herkomst & beschikbaarheid van meloenen

Al ver voor de Christelijke jaartelling kende men de meloen. De meningen over het exacte tijdstip van ontstaan liggen ver uiteen: 1000, misschien zelfs 4000 jaar voor Christus. Ook de Grieken en de Romeinen waren al bekend met de meloen. In de 15e eeuw bracht Karel VIII de meloen mee uit Italië. De meloen is bijna jaarrond beschikbaar uit o.a. Spanje en Brazilië. 

welke meloenen kennen we?

De Cantaloupe, Galia, gele honingmeloen, Piel de Sapo, de watermeloen.

meloenen zijn zó lekker

De Cantaloupe is de zoetste van alle meloenen en daardoor perfect voor in toetjes en fruitsalades. Bovendien is de meloen prima te combineren met vis, gevogelte en bijvoorbeeld gerookt vlees. 


Er bestaan meer dan 70 verschillende meloensoorten. 

kwaliteit van de meloen

Een meloen hoort stevig aan te voelen, de vrucht mag geen zachte plekken vertonen. Bovendien moeten meloenen er gaaf uitzien. een rijpe meloen is te herkennen aan zijn zoete geur en geeft bij lichte vingedruk iets mee. Ook ontstaan er kleine scheurtjes rondom de steelaanzet wanneer de meloen rijp is. Controleer de kwaliteit door te kijken, te ruiken en te voelen. 

zo bewaar je meloenen

Leg de meloen voordat hij genuttigd wordt in de koelkast, dan is hij lekker fris.

tips om de meloen schoon te maken

Snijd de meloen door en verwijder de pitten. eet meloen uit de schil of snijd het vruchtvlees van de schil af. 

meloen is lekker te combineren met
munt
1. 35
munt Zak 15 Gram
1. 35
Offley Port Ruby
9. 19
Offley Port Ruby Fles 750 Milliliter
9. 19

watermeloenen bij SPAR

Bij SPAR vind je naast citrusfruit ook watermeloenen van Bollo. Achter deze eenvoudige naam gaat een Spaanse fruitproducent schuil met een rijke historie. Bollo werd opgericht door Jose Vercher Cunat in 1922. Het toen nog kleine bedrijf is uitgegroeid tot een internationale organisatie met productie in Spanje, Brazilie en Senegal. Inmiddels staat de derde generatie van de familie aan de leiding en is ook de vierde generatie werkzaam in de organisatie. Het bedrijf heeft als doel excellente kwaliteit fruit te leveren, zonder daarbij haar maatschappelijke verantwoording uit het oog te verliezen.

investeren in kwaliteit

Als de meloen echt rijp is, wordt die met de hand geoogst. Zo is de smaak optimaal. Daarna wordt elke watermeloen gecontroleerd op vorm en kleur. De meloenen die ’s ochtends zijn geoogst, gaan dezelfde avond nog op transport. Zo ben je dus verzekerd van supervers fruit van topkwaliteit. Om het hele jaar door voldoende meloenen te kunnen leveren heeft Bollo een filiaal in Brazilie geopend van zo’n 6000 hectare. Kwaliteit staat volgens de algemeen directeur, Juan Puchades op nummer 1:

Ons bedrijf heeft een sterke focus op kwaliteit. We willen een hoog niveau garanderen voor al onze producten. Om dit voor elkaar te krijgen, investeren we in de beste velden, de beste soorten planten en de beste technische mensen in ons agrarische team. Helemaal aan het begin van de keten leggen we de basis. Als die goed is, krijgen we een goed eindproduct.

De watermeloen is een aanrader om je dorst te lessen en je vochtbalans op peil te houden, want hij bestaat voor maar liefst 95% uit water. Daarnaast bevat de watermeloen veel vezels, ijzer, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen.

Nieuwe recalls | Saté Schnitzel 2 stuks