het witte goud is er weer!

asperges van Hollandse bodem

bestel direct
asperges zijn lekker te combineren met
de lekkerste wijnen bij de asperges
Van Zijl Chardonnay Viognier
6. 49
Van Zijl Chardonnay Viognier Fles 750 Milliliter
6. 49
Barefoot Chardonnay
7. 09
Barefoot Chardonnay Fles 750 Milliliter
7. 09
Gato Negro Sauvignon Blanc
5. 99
Gato Negro Sauvignon Blanc Fles 750 Milliliter
5. 99
Gallo Sauvignon Blanc
7. 49
Gallo Sauvignon Blanc Fles 750 Milliliter
7. 49
Antico Casale Pinot Grigio
6. 49
Antico Casale Pinot Grigio Fles 750 Milliliter
6. 49

alles over de asperge

herkomst & beschikbaarheid van de asperge

De asperge staat bekend als een culinaire delicatesse. Voor de liefhebber zijn de Nederlandse asperges een echt seizoensproduct. De teelt van asperges vindt in Nederland voornamelijk plaats in Noord-Limburg en Noord-Brabant. Als groente werd de asperge het eerst vermeldt door de Grieken, maar het is mogelijk dat zij de plant alleen maar uit het wild verzamelden en niet teelden. Nederlandse asperges zijn verkrijgbaar van eind april tot 24 juni, de feestdag van St. jan. De rest van het jaar komen de asperges uit Griekenland, Spanje en Peru .

asperges zijn zó lekker

Kook asperges afhankelijk van hun dikte 5 tot 12 minuten in kokend water met wat zout. Controleer de gaarheid door in het dikste gedeelte van de stengel te prikken. Asperges zijn op hun best wanneer zij vers gekookt zijn en warm of koud worden opgediend. Asperges passen uitstekend bij vis, ham of eieren en bij Aziatische gerechten. In stukjes gesneden asperges zijn ook geschikt om te roerbakken.

De asperge kennen we in de volgende verschijningsvormen: de stengel van de asperge kan wit zijn (vroeg gestoken, onder de grond, wanneer de kop slechts enkele millimeters boven de grond uitsteekt), violet (gestoken wanneer de stengels iets langer zijn) of groen (net boven de grond afgesneden, wanneer kop en stengel samen ongeveer 15 tot 18 cm lang zijn). De groene asperge heeft een kruidige smaak en bevat meer vitamines dan de witte.

kwaliteit van de asperge

De kopjes van de asperges horen gesloten te zijn en blank van kleur. Het snijvlak van de stengel mag niet verkleurd zijn. De uiteinden moeten er vers en glad uitzien en de stelen mogen niet houterig zijn. Gebruik ook de neus, asperges mogen niet zuur ruiken. Controleer de kwaliteit door te kijken, te voelen en te ruiken .

zo bewaar je asperges

Asperges zijn op een koele (1 tot 4 graden), vochtige plek enkele dagen te bewaren . Asperges kunnen zowel ongeblancheerd als geblancheerd worden ingevroren . Ongeblancheerd zijn ze korte tijd houdbaar in de diepvries, geblancheerd (2 tot 4 minuten) zijn ze een jaar ingevroren te bewaren.

tips om asperges schoon te maken

Dunne stengels hoeven niet geschild te worden. Verwijder de houtige ondereinden. Schil witte asperges. Groene asperges hoeven niet geschild te worden.

Nieuwe recalls | Saté Schnitzel 2 stuks