alles over de spitskool

herkomst & beschikbaarheid van de spitskool

Kool heeft een lange kleurrijke geschiedenis. De kolen zoals wij die hier nu kennen waren in de Middeleeuwen al een belangrijke voedselbron en waren er in overvloed. Middeleeuwse recepten raden aan om kool met onder andere prei, ui en kruiden te koken. Spitskool is familie van de witte kool. Daar waar het accent in de winter op rode-, witte- en groene kool ligt, is in de zomer de spits­ kool erg populair. Ondanks dat spitskool een echte zomerkool is en dus volop verkrijgbaar in de maanden mei, juni, juli en augustus, is spits­kool in Nederland jaarrond beschikbaar. Een gedeelte van de in Nederland verkochte spitskool komt uit Spanje.

spitskolen zijn zó lekker

Spitskool heeft een iets zachtere smaak dan witte kool en is zeer divers te gebruiken. Eet spitskool rauw in salades of voor­gerechten of eet de kool gestoofd, gekookt, of geroerbakt.

Spitskool is een zeer vroege, witte kool met spitse, gesloten buitenbladeren. Met name de kleinere spitskooltjes zijn erg populair, ze zijn uitermate geschikt voor salades, roerbakken en koken.

kwaliteit van de spitskool

Zorg ervoor dat de kool er bij aankoop frisgroen uitziet, de bladeren glanzend zijn en geen gele plekken vertonen. 

zo bewaar je spitskolen

Spitskool is op een frisse, koele plaats enkele dagen houdbaar. Voorverpakte, gesneden spitskool is in de koelkast 1 tot 2 dagen houdbaar. Spitskool is ook uitstekend in te vriezen. Blancheer de kool 2 minuten voor invriezen.

tips om spitskolen schoon te maken

Haal de bladeren van de kool, snij de bladeren in reepjes en was daarna de reepjes zorgvuldig.