SPAR smaakt steeds groener

woensdag 13 februari 2019

Waalwijk, 13 februari 2019 - Op 13 februari vond in DeFabrique in Utrecht de jaarlijkse SPAR beurs plaats. Een evenement voor SPAR ondernemers en hun winkelteams waarbij SPAR en haar leveranciers hun (nieuwste) producten en diensten tonen. Dit jaar stond voor SPAR volledig in het teken van verduurzamen.

Verduurzamen is niet nieuw voor SPAR maar wordt wel steeds meer een belangrijker maatschappelijk thema waarvoor bij SPAR dagelijks aandacht is en waar continue gezocht wordt naar verbetering. Maar soms is reguliere aandacht niet genoeg en daarom zet SPAR deze beurs een stapje extra.

In 2018 is de ambitie uitgesproken om in 2019 een circulair evenement op de kaart te zetten. Daarmee wordt bedoeld dat er geen verspilling van materialen, producten en energie plaatsvindt maar dat gekeken is naar duurzame alternatieven en voor zover mogelijk een tweede bestemming. Zomaar een greep uit de gerealiseerde initiatieven; op het beursterrein is een heus recycleplein ingericht waar niet enkel de verschillende afvalstromen (papier, compost, plastic, restafval) worden verwerkt maar ook diverse ideeën gepresenteerd worden om de afvalberg te verkleinen. Disposables die gebruikt worden zijn composteerbaar en worden samen met voedselresten die vrijkomen gecomposteerd.


Ingezameld plastic wordt hergebruikt voor de productie van diverse 3D geprinte awards voor de SPAR spelen, een competitie voor winkelteams. De beursstands zijn gemaakt van pallethout en volledig herbruikbaar, de vloerbekleding wordt omgezet naar een grondstof voor tuinmeubelen en bij verlichting is gekozen voor LED varianten. Al het voedsel dat overblijft is grotendeels verwerkt inteen gezamenlijke maaltijd voor SPAR medewerkers, ondernemers en leveranciers. Producten die niet in de receptuur van de maaltijd en/of de maaltijden die over zijn pasten, werden door de voedselbank opgehaald en verstrekt aan hun achterban.

Het realiseren van deze ambitie is enkel mogelijk door een duurzame samenwerking met onze leveranciers, de Verspillingsfabriek, Hutten Catering en DeFabrique.


recalls | bekijk ze hier!